Varoufakis beklemtoonde tijdens het interview dat het Griekse engagement om in de eurozone te blijven onverkort stand houdt.

Varoufakis is volop in onderhandelingen verwikkeld met de Europese Commissie, de ECB en het IMF over een akkoord dat Griekenland nieuwe financiële steun moet geven in ruil voor structurele hervormingen. Zaterdag komen de ministers van Financiën van de eurozone opnieuw samen voor een vergadering van de eurogroep.

Op vier dagen van de deadline van 30 juni zegt Varoufakis dat Griekenland absoluut in de eurozone wil blijven, maar dat het niet ten allen prijze een akkoord met Europa en het IMF zal goedkeuren. "Als ik gevraagd wordt om mijn handtekening te zetten op de stippellijn van een akkoord dat duidelijk niet levensvatbaar is, zal ik dat niet doen", zei hij.

"Vreemde eisen"

Griekenland heeft zich volgens Varoufakis al helemaal dubbelgeplooid om te voldoen aan "de vreemde eisen van de schuldeisers".

Toch heeft Athene de morele verantwoordelijkheid om een akkoord te vinden. Niet alleen voor zijn eigen toekomst, maar ook voor die van de eurozone, aldus Varoufakis.

Op de Europese top, die vrijdag haar tweede dag ingaat, verklaarden de Duite bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande donderdagnacht dat de eurogroep van zaterdag beslissend wordt. Alle Europese leiders vinden dat "alles in het werk moet worden gesteld om zaterdag een oplossing te vinden", zei Merkel. Volgens Hollande wordt de vergadering "cruciaal".

Europese bronnen laten intussen weten dat de eurogroep om 17 uur van start zal gaan. (Belga/NS)

Varoufakis beklemtoonde tijdens het interview dat het Griekse engagement om in de eurozone te blijven onverkort stand houdt.Varoufakis is volop in onderhandelingen verwikkeld met de Europese Commissie, de ECB en het IMF over een akkoord dat Griekenland nieuwe financiële steun moet geven in ruil voor structurele hervormingen. Zaterdag komen de ministers van Financiën van de eurozone opnieuw samen voor een vergadering van de eurogroep. Op vier dagen van de deadline van 30 juni zegt Varoufakis dat Griekenland absoluut in de eurozone wil blijven, maar dat het niet ten allen prijze een akkoord met Europa en het IMF zal goedkeuren. "Als ik gevraagd wordt om mijn handtekening te zetten op de stippellijn van een akkoord dat duidelijk niet levensvatbaar is, zal ik dat niet doen", zei hij. Griekenland heeft zich volgens Varoufakis al helemaal dubbelgeplooid om te voldoen aan "de vreemde eisen van de schuldeisers".Toch heeft Athene de morele verantwoordelijkheid om een akkoord te vinden. Niet alleen voor zijn eigen toekomst, maar ook voor die van de eurozone, aldus Varoufakis. Op de Europese top, die vrijdag haar tweede dag ingaat, verklaarden de Duite bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande donderdagnacht dat de eurogroep van zaterdag beslissend wordt. Alle Europese leiders vinden dat "alles in het werk moet worden gesteld om zaterdag een oplossing te vinden", zei Merkel. Volgens Hollande wordt de vergadering "cruciaal". Europese bronnen laten intussen weten dat de eurogroep om 17 uur van start zal gaan. (Belga/NS)