Minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte wil één gemeenschappelijke ombudsdienst voor consumenten oprichten, waar iedereen met al zijn klachten terecht moet kunnen. Dat heeft hij gezegd in het radioprogramma Peeters & Pichal op Radio 1. Vande Lanotte vindt dat er nu te veel geschillencommissies en ombudsmannen zijn.

"We hebben een aantal ombudsmannen maar dat is heel erg verdeeld", stelt de minister. "We hebben ook een aantal geschillencommissies, maar dat is heel gefragmenteerd en dat betekent dat mensen er gewoon niet aan denken dat ze daar recht op hebben."

Hij wil daarom alles herstructureren en één gemeenschappelijke ombudsdienst oprichten, "waarbij je als eerste functie de informatie geeft, ten tweede een beetje de klachtenbank bent en ten derde de geschillencommissie". "Niet stukje voor stukje, iets voor reizen, iets voor energie, iets voor meubelen, maar het helemaal omkaderen, zodanig dat je als consument weet dat je naar dat ene adres moet."

Positief initiatief

Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de VerbruikersOrganisaties (OIVO) verwelkomt het initiatief van minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte, die één gemeenschappelijke ombudsdienst voor consumenten wil oprichten, waar iedereen met al zijn klachten terecht moet kunnen. Het OIVO vindt het absoluut noodzakelijk dat de consument gemakkelijk zijn weg kan vinden naar een centrale ombudsdienst.

Hoewel de verschillende ombudsdiensten en geschillencommissies in België goed werk leveren, is het voor de consumenten dikwijls niet eenvoudig om door de bomen het bos te zien, meent OIVO.

Een centrale ombudsdienst die al deze kan overkoepelen moet de consument op heldere en transparante wijze helpen om vragen en klachten sneller te kunnen behandelen. Op die manier wordt de consument er zich van bewust dat hij beschermd is en zal hij zich kritischer durven opstellen. (Belga/INM)

Minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte wil één gemeenschappelijke ombudsdienst voor consumenten oprichten, waar iedereen met al zijn klachten terecht moet kunnen. Dat heeft hij gezegd in het radioprogramma Peeters & Pichal op Radio 1. Vande Lanotte vindt dat er nu te veel geschillencommissies en ombudsmannen zijn. "We hebben een aantal ombudsmannen maar dat is heel erg verdeeld", stelt de minister. "We hebben ook een aantal geschillencommissies, maar dat is heel gefragmenteerd en dat betekent dat mensen er gewoon niet aan denken dat ze daar recht op hebben." Hij wil daarom alles herstructureren en één gemeenschappelijke ombudsdienst oprichten, "waarbij je als eerste functie de informatie geeft, ten tweede een beetje de klachtenbank bent en ten derde de geschillencommissie". "Niet stukje voor stukje, iets voor reizen, iets voor energie, iets voor meubelen, maar het helemaal omkaderen, zodanig dat je als consument weet dat je naar dat ene adres moet." Positief initiatief Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de VerbruikersOrganisaties (OIVO) verwelkomt het initiatief van minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte, die één gemeenschappelijke ombudsdienst voor consumenten wil oprichten, waar iedereen met al zijn klachten terecht moet kunnen. Het OIVO vindt het absoluut noodzakelijk dat de consument gemakkelijk zijn weg kan vinden naar een centrale ombudsdienst. Hoewel de verschillende ombudsdiensten en geschillencommissies in België goed werk leveren, is het voor de consumenten dikwijls niet eenvoudig om door de bomen het bos te zien, meent OIVO. Een centrale ombudsdienst die al deze kan overkoepelen moet de consument op heldere en transparante wijze helpen om vragen en klachten sneller te kunnen behandelen. Op die manier wordt de consument er zich van bewust dat hij beschermd is en zal hij zich kritischer durven opstellen. (Belga/INM)