Volgens Vande Lanotte heeft het Duitse systeem een nieuwe sociale klasse gecreëerd, die van de 'working poor'. 'Bedrijven werden rijker, mensen arm. Dat is het economische systeem waar Siegfried Bracke met Vlaanderen, of is het België, naartoe wil', schrijft in een opiniestuk in De Standaard.

Armoede

In het veelbesproken interview van Bracke in De Standaard van zaterdag pleit het N-VA-Kamerlid ook voor het Duitse systeem van de mini-jobs. Hij stelt daarbij dat de armoedecijfers in Duitsland 'toch niet slechter zijn dan bij ons'.

Maar volgens Vande Lanotte zijn ze dat wel. In Vlaanderen zijn de armoedecijfers gedaald naar 9,8 procent terwijl ze in Duitsland zijn gestegen naar 15,8 procent. 'Exact 6 procent slechter dus'.

Volgens Vande Lanotte hebben ongeveer 5 miljoen Duitsers een zogenaamde mini-job. 'Ongeveer 2 miljoen van hen heeft een globaal inkomen onder de 500 euro. Zij zijn de 'working poor'. De mini-jobs werden ingevoerd om de mensen te activeren. Het zou een stap naar volwaardig werk zijn, ook het argument van Bracke. Maar van dat doel is niets gerealiseerd. De mini-jobs zijn een valkuil geworden die miljoenen Duitsers in armoede houden.' Vande Lanotte stelt ook dat het Duitse systeem niet leidt tot extra welvaart, 'wel tot meer armoede'.

De SP.A-minister verwijst naar voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder die heeft toegegeven dat het systeem 'een constructiefout' bevatte. 'De sociale dimensie werd bij de hervorming van de arbeidsmarkt uit het oog verloren. Het is net die constructiefout die Bracke naar Vlaanderen wil importeren, armoede incluis.' (Belga/KVDA)

Volgens Vande Lanotte heeft het Duitse systeem een nieuwe sociale klasse gecreëerd, die van de 'working poor'. 'Bedrijven werden rijker, mensen arm. Dat is het economische systeem waar Siegfried Bracke met Vlaanderen, of is het België, naartoe wil', schrijft in een opiniestuk in De Standaard. Armoede In het veelbesproken interview van Bracke in De Standaard van zaterdag pleit het N-VA-Kamerlid ook voor het Duitse systeem van de mini-jobs. Hij stelt daarbij dat de armoedecijfers in Duitsland 'toch niet slechter zijn dan bij ons'. Maar volgens Vande Lanotte zijn ze dat wel. In Vlaanderen zijn de armoedecijfers gedaald naar 9,8 procent terwijl ze in Duitsland zijn gestegen naar 15,8 procent. 'Exact 6 procent slechter dus'. Volgens Vande Lanotte hebben ongeveer 5 miljoen Duitsers een zogenaamde mini-job. 'Ongeveer 2 miljoen van hen heeft een globaal inkomen onder de 500 euro. Zij zijn de 'working poor'. De mini-jobs werden ingevoerd om de mensen te activeren. Het zou een stap naar volwaardig werk zijn, ook het argument van Bracke. Maar van dat doel is niets gerealiseerd. De mini-jobs zijn een valkuil geworden die miljoenen Duitsers in armoede houden.' Vande Lanotte stelt ook dat het Duitse systeem niet leidt tot extra welvaart, 'wel tot meer armoede'. De SP.A-minister verwijst naar voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder die heeft toegegeven dat het systeem 'een constructiefout' bevatte. 'De sociale dimensie werd bij de hervorming van de arbeidsmarkt uit het oog verloren. Het is net die constructiefout die Bracke naar Vlaanderen wil importeren, armoede incluis.' (Belga/KVDA)