De onderhandelingen tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de schuldeisers van Griekenland hebben donderdagvoormiddag geen akkoord opgeleverd. De eurogroep buigt zich vandaag verder over een compromisvoorstel dat door de Europese Commissie, de ECB en het IMF werd opgesteld, maar de ministers van Financiën van de eurozone weten niet wat hun vergadering zal opleveren.

'Krijgen we een akkoord? Uw gok is evenveel waard als de mijne'. Die retorische vraag komt uit de mond van de Maltese minister Edward Scicluna.

De klok tikt

Bij de eurogroep ligt een document klaar dat door de drie instellingen werd opgesteld, en dat de basis moet vormen voor het langverwachte akkoord over de Griekse hervormingen. Die moeten Europa en het IMF over de streep trekken om Griekenland bijkomende financiële steun te geven. De klok tikt, want volgende week dinsdag moeten de Grieken meer dan 1,5 miljard euro aan schulden aflossen bij het IMF.

Dijsselbloem: 'Grieken gaan niet akkoord'

"Voorlopig gaan de Grieken niet akkoord met het voorstel", zei eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. "We gaan zo dadelijk luisteren naar de reactie van de Grieken." Volgens de Maltese minister Scicluna heeft de Griekse delegatie het compromisvoorstel bewerkt en zo haar eigen document opgesteld. "Zo kunnen we goed zien waar de onenigheden zitten", zei hij. Of de ministers van Financiën een akkoord zullen vinden dat ook door de Grieken gedragen wordt, weet Scicluna niet.

Zoals hierboven gemeld heeft de Maltese minister er geen idee van of er vandaag een gemeenschappelijk akkoord uit de bus komt, maar ook de verklaringen van de andere deelnemers aan de eurogroep bieden weinig inzicht.

"De pijnpunten gaan over heel veel onderwerpen, dat maakt het ook zo moeilijk", zei voorzitter Dijsselbloem. De Slovaakse minister Peter Kazimir verklaarde dat hij 'eerlijk gezegd niet weet wat de kansen op slagen zijn'.

Moscovici: 'Standpunten liggen dichter bij elkaar'

Europees commissaris Pierre Moscovici zei wel dat 'onze standpunten dichter bij elkaar komen te liggen'. IMF-directeur Christine Lagarde betreurde dat 'de anderen (de Grieken, red.) er nog niet zijn', maar de Duitse minister Wolfgang Schäuble was het meest negatief over de Grieken: "Ze hebben stappen achteruit gezet in plaats van vooruit."

Na de eurogroep komen om 16 uur de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 lidstaten samen voor hun Europese top.

Het is op dit moment onduidelijk of het dossier-Griekenland op hun tafel terecht zal komen als de eurogroep geen akkoord bereikt. (Belga/BO)

De onderhandelingen tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de schuldeisers van Griekenland hebben donderdagvoormiddag geen akkoord opgeleverd. De eurogroep buigt zich vandaag verder over een compromisvoorstel dat door de Europese Commissie, de ECB en het IMF werd opgesteld, maar de ministers van Financiën van de eurozone weten niet wat hun vergadering zal opleveren. 'Krijgen we een akkoord? Uw gok is evenveel waard als de mijne'. Die retorische vraag komt uit de mond van de Maltese minister Edward Scicluna. Bij de eurogroep ligt een document klaar dat door de drie instellingen werd opgesteld, en dat de basis moet vormen voor het langverwachte akkoord over de Griekse hervormingen. Die moeten Europa en het IMF over de streep trekken om Griekenland bijkomende financiële steun te geven. De klok tikt, want volgende week dinsdag moeten de Grieken meer dan 1,5 miljard euro aan schulden aflossen bij het IMF. "Voorlopig gaan de Grieken niet akkoord met het voorstel", zei eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. "We gaan zo dadelijk luisteren naar de reactie van de Grieken." Volgens de Maltese minister Scicluna heeft de Griekse delegatie het compromisvoorstel bewerkt en zo haar eigen document opgesteld. "Zo kunnen we goed zien waar de onenigheden zitten", zei hij. Of de ministers van Financiën een akkoord zullen vinden dat ook door de Grieken gedragen wordt, weet Scicluna niet. Zoals hierboven gemeld heeft de Maltese minister er geen idee van of er vandaag een gemeenschappelijk akkoord uit de bus komt, maar ook de verklaringen van de andere deelnemers aan de eurogroep bieden weinig inzicht. "De pijnpunten gaan over heel veel onderwerpen, dat maakt het ook zo moeilijk", zei voorzitter Dijsselbloem. De Slovaakse minister Peter Kazimir verklaarde dat hij 'eerlijk gezegd niet weet wat de kansen op slagen zijn'.Europees commissaris Pierre Moscovici zei wel dat 'onze standpunten dichter bij elkaar komen te liggen'. IMF-directeur Christine Lagarde betreurde dat 'de anderen (de Grieken, red.) er nog niet zijn', maar de Duitse minister Wolfgang Schäuble was het meest negatief over de Grieken: "Ze hebben stappen achteruit gezet in plaats van vooruit." Na de eurogroep komen om 16 uur de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 lidstaten samen voor hun Europese top. Het is op dit moment onduidelijk of het dossier-Griekenland op hun tafel terecht zal komen als de eurogroep geen akkoord bereikt. (Belga/BO)