Van Overtveldt: 'Taxshift moet vooral van arbeid naar btw'

07/02/15 om 04:20 - Bijgewerkt om 05:51

De langverwachte taxshift waar de federale regering volgende maand aan begint, zal de lasten in de eerste plaats moeten verschuiven van arbeid naar consumptie, en daarna pas naar milieuvervuiling en vermogen.

Van Overtveldt: 'Taxshift moet vooral van arbeid naar btw'

Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën © BELGA

Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt in interviews met De Tijd en L'Echo. Qua omvang is een verschuiving van 5 miljard euro "geen dwaas idee", aldus de minister.

Voor het eerst schetst hij de contouren van de taxshift die vorig jaar centraal stond in het vakbondsprotest tegen de federale regering-Michel. Van Overtveldt wil zich nog niet vastpinnen op wat precies uit de bus zal komen, al is het maar omdat hij ervan uitgaat dat veel partijen in de regering veel water in de wijn moeten doen.

Van Overtveldt verkiest hogere lasten op consumptie (btw) omdat die een stabielere bron van inkomsten zijn dan extra lasten op vermogen of milieuvervuiling. "Je mag er gif op innemen dat die (lasten op milieuvervuiling) leiden tot een wijziging van het gedrag, waardoor de ecologische doelstellingen worden gehaald, maar er op termijn geen inkomsten meer zijn."

Tijdens het recente vakbondprotest werd de eis gesteld van een taxshift door vermogenswinstbelasting.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners