Dat schrijft De Tijd.

Zo'n 9.200 horecazaken hebben nu al een witte kassa en in principe zouden daar op 1 januari duizenden moeten bijkomen. Maar de bevoegde minister,Johan Van Overtveldt, pleit voor uitstel. De reden is dat heel wat producenten en leveranciers van kassasystemen niet tijdig konden leveren, vernam De Tijd op zijn kabinet.

Bovendien heeft de Raad van State in oktober de bestaande regeling -waarbij alleen horecazaken die meer dan 10 procent van hun omzet uit voeding halen een witte kassa moeten hebben- naar de prullenmand verwezen. De Raad van State vond dat onderscheid onterecht.

Alternatief voorstel

Van Overtveldt lanceert daarom een nieuw voorstel. De hele sector moet een witte kassa hebben, met uitzondering van hotels, bedrijfsrestaurants of verenigingen die af en toe een eetfestijn organiseren. Ook horecazaken die enkel "kleine voedingswaren" aanbieden zoals chips, droge worstjes of olijven, ontsnappen eraan.

Dankzij die uitzonderingen hoeft 70 procent van de cafés geen witte kassa te installeren. 10.000 bijkomende horecazaken moeten door het voorstel van Van Overtveldt wel een witte kassa hebben, terwijl dat met de 10 procentregel niet moest.

Die 10.000 bijkomende zaken krijgen in dit nieuwe voorstel wel meer tijd: tegen 31 maart 2016 moeten ze zich registreren en uiterlijk tegen eind volgend jaar moet de kassa er zijn.

De rest van de sector zou in het voorstel van Van Overtveldt tijd krijgen tot eind mei om de witte kassa te installeren, in plaats van eind 2015.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Tijd.Zo'n 9.200 horecazaken hebben nu al een witte kassa en in principe zouden daar op 1 januari duizenden moeten bijkomen. Maar de bevoegde minister,Johan Van Overtveldt, pleit voor uitstel. De reden is dat heel wat producenten en leveranciers van kassasystemen niet tijdig konden leveren, vernam De Tijd op zijn kabinet. Bovendien heeft de Raad van State in oktober de bestaande regeling -waarbij alleen horecazaken die meer dan 10 procent van hun omzet uit voeding halen een witte kassa moeten hebben- naar de prullenmand verwezen. De Raad van State vond dat onderscheid onterecht. Van Overtveldt lanceert daarom een nieuw voorstel. De hele sector moet een witte kassa hebben, met uitzondering van hotels, bedrijfsrestaurants of verenigingen die af en toe een eetfestijn organiseren. Ook horecazaken die enkel "kleine voedingswaren" aanbieden zoals chips, droge worstjes of olijven, ontsnappen eraan. Dankzij die uitzonderingen hoeft 70 procent van de cafés geen witte kassa te installeren. 10.000 bijkomende horecazaken moeten door het voorstel van Van Overtveldt wel een witte kassa hebben, terwijl dat met de 10 procentregel niet moest. Die 10.000 bijkomende zaken krijgen in dit nieuwe voorstel wel meer tijd: tegen 31 maart 2016 moeten ze zich registreren en uiterlijk tegen eind volgend jaar moet de kassa er zijn. De rest van de sector zou in het voorstel van Van Overtveldt tijd krijgen tot eind mei om de witte kassa te installeren, in plaats van eind 2015.(Belga/RR)