Minister Van Overtveldt is in Washington om de lentevergaderingen van het IMF en de Wereldbank bij te wonen.

Maar in de marge van die vergaderingen nam hij ook deel aan een panelgesprek en stelde hij een boek voor.

Economische groei, zo betoogde hij in het panelgesprek, zal meer en meer voortkomen uit technologische vooruitgang en innovatie. "Je hebt ondernemerschap nodig om de massa aan nieuwe ideeën om te zetten in nieuwe producten, in nieuwe productieprocessen".

"De manier waarop een maatschappij met de technologische vooruitgang kan omgaan - door de historische, institutionele en sociologische kenmerken van die maatschappij - gaat voor een groot stuk bepalen of die maatschappij mee kan gaan in economische groei en welvaartstoename. Vanwege die historische, sociologische, institutionele en constitutionele gegevens, is de Amerikaanse samenleving blijkbaar bereid om al die schokken en verstoringen die gepaard gaan met die voortdurende en versnellende technologische vooruitgang, te aanvaarden en assimileren. Amerikanen willen steeds iets nieuws."

Stug Europa

De minister merkte nog op dat hij niet a priori voor het Amerikaanse model pleit. "Ik wil alleen aangeven dat gezien de manier waarop economische groei zich aan het ontwikkelen is, we daar steeds moeilijker aan zullen kunnen deelnemen als we in Europa op dezelfde stugge manier blijven omgaan met veranderingen in de economie en in de maatschappij zelf."

Dat onderwerp is ook centraal in het boek dat hij voorstelde in de Belgische residentie in Washington. Het boek, dat de titel "A Giant Reborn" draagt, schreef hij nog voordat hij zijn functie als minister van Financiën opnam. De "herboren reus" in de titel slaat op de Verenigde Staten.

(Belga/RR)

Minister Van Overtveldt is in Washington om de lentevergaderingen van het IMF en de Wereldbank bij te wonen.Maar in de marge van die vergaderingen nam hij ook deel aan een panelgesprek en stelde hij een boek voor. Economische groei, zo betoogde hij in het panelgesprek, zal meer en meer voortkomen uit technologische vooruitgang en innovatie. "Je hebt ondernemerschap nodig om de massa aan nieuwe ideeën om te zetten in nieuwe producten, in nieuwe productieprocessen". "De manier waarop een maatschappij met de technologische vooruitgang kan omgaan - door de historische, institutionele en sociologische kenmerken van die maatschappij - gaat voor een groot stuk bepalen of die maatschappij mee kan gaan in economische groei en welvaartstoename. Vanwege die historische, sociologische, institutionele en constitutionele gegevens, is de Amerikaanse samenleving blijkbaar bereid om al die schokken en verstoringen die gepaard gaan met die voortdurende en versnellende technologische vooruitgang, te aanvaarden en assimileren. Amerikanen willen steeds iets nieuws." De minister merkte nog op dat hij niet a priori voor het Amerikaanse model pleit. "Ik wil alleen aangeven dat gezien de manier waarop economische groei zich aan het ontwikkelen is, we daar steeds moeilijker aan zullen kunnen deelnemen als we in Europa op dezelfde stugge manier blijven omgaan met veranderingen in de economie en in de maatschappij zelf." Dat onderwerp is ook centraal in het boek dat hij voorstelde in de Belgische residentie in Washington. Het boek, dat de titel "A Giant Reborn" draagt, schreef hij nog voordat hij zijn functie als minister van Financiën opnam. De "herboren reus" in de titel slaat op de Verenigde Staten. (Belga/RR)