Van Overtveldt: ‘Er is geen alternatief voor de indexsprong’

Johan Van Overtveldt, minister van Financiën, met Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank © Belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Volgens minister van Financiën, Johan Van Overtveldt verliezen werknemers wel degelijk koopkracht, maar is er geen alternatief voor de indexsprong.

‘Een werknemer met een brutoloon van 3.000 euro boet in totaal 123 euro in op jaarbasis.’ Dat zegt Van Overtveldt in een interview met de Standaard. Hij reageert daarmee op de berekeningen van de PS. Zij zegt dat een doorsnee werknemer (met een brutoloon van 3.100 euro per maand) door de regeringsmaatregelen 336 euro per jaar verliest.

Relativeren verlies koopkracht

Het grote verschil is te wijten aan de manier waarop beide partijen het verlies hebben berekend. Het koopkrachtverlies door de extra belastingen op tabak, diesel, renovatie en plastische chirurgie zijn niet opgenomen in de berekening van Van Overtveldt.

“De PS denkt dat iedereen rookt als een gek, rijdt als een gek en beroep doet op plastische chirurgie. Maar dat is natuurlijk een keuze”, zegt de minister.

Van Overtveldt relativeert het verlies van koopkracht. De indexsprong wordt voor één derde van werkende gecompenseerd.

“En voor wie wel verliest, is dat heel beperkt, met concrete resultaten en met een duidelijk perspectief. Een verlies van 25 euro per maand is absoluut niet leuk, maar hoe dramatisch is dat? Als gevolg van dit beleid worden wel 80.000 tot 100.000 mensen aan een job geholpen. Dat zijn voornamelijk mensen die uit de werkloosheid komen. Per saldo is er een massale creatie van nieuwe koopkracht”, vertelt de minister van Financiën in een interview met de Standaard.

Competitiviteit moet de prioriteit zijn

Daarnaast maakt Van Overtveldt een kanttekening bij de analyse van de Europese Commissie die zegt dat België niet goed bezig is. Ze wijst er onder meer op dat de keuzes van de nieuwe federale regering op het consumentenvertrouwen wegen.

Volgens Van Overtveldt moet het opkrikken van de competitiviteit de prioriteit zijn van de regering. “Als we enkel de de consumptie bevorderen en onvoldoende competitief blijven, dan vloeit een groot deel van de consumptie naar het buitenland”, aldus de N-VA-minister. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content