Vandaag - dinsdag 24 mei- zitten de ministers van Financiën van de eurozone bijeen om zich te beraden over de manier waarop de Griekse noodfondsen vrijgemaakt kunnen worden. Die bijeenkomst wordt overschaduwd door een verklaring van het IMF, dat maandagvond pleitte voor een onvoorwaardelijke verlichting van de Griekse schulden. 'Onvoorwaardelijk' betekent dat de Griekse regering geen extra hervormingsmaatregelen kan worden opgelegd.

Een onvoorwaardelijke verlichting van de Griekse schulden druist in tegen de visie van een aantal eurolanden, zoals Duitsland en België. Dat blijkt dinsdag nogmaals uit een reactie van de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

"Het blijft een moeilijke discussie", geeft Van Overtveldt toe, "maar een onvoorwaardelijke verlichting van de schulden is niet aan de orde, laat dat duidelijk zijn", aldus de minister van Financiën dinsdagmorgen in De Ochtend op Radio 1.

"Ik begrijp de logica van het IMF niet goed', zegt Van Overtveldt, die erop wijst dat de Grieken toch al op behoorlijk wat steun hebben kunnen rekenen. De minister verwijst in dat verband naar de Griekse leningen die een veel langere looptijd hebben dan gebruikelijk is. "Ook de rente ligt veel lager dan wat landen als Spanje of Portugal betalen", voegt hij eraan toe.

Volgens de Belgische minister van Financiën komt de zuurstof voor de Griekse economie van ernstige structurele hervormingen van onder meer de belastingen en de arbeidsmarkt, en niet van een kwijtschelding van de schulden. Van Overtveldt vreest dat als er nog meer toegevingen worden gedaan aan Griekenland, dat kan leiden tot een 'fundamentele ondermijning' van de afspraken binnen de monetaire unie. Een verregaande schuldherschikking schept een precedent, waarschuwt hij.

Bovendien denken velen volgens Van Overtveldt ten onrechte dat alle afspraken met de Grieken al zijn nagekomen en de beloofde hervormingsmaatregelen volledig werden doorgevoerd. "Een groot misverstand, de programma's zijn slechts heel gedeeltelijk uitgevoerd'. "Als dat wel gebeurd was, dan was de Griekse burger in een heel andere situatie terechtgekomen dan vandaag het geval is", besluit hij. (BO)

Vandaag - dinsdag 24 mei- zitten de ministers van Financiën van de eurozone bijeen om zich te beraden over de manier waarop de Griekse noodfondsen vrijgemaakt kunnen worden. Die bijeenkomst wordt overschaduwd door een verklaring van het IMF, dat maandagvond pleitte voor een onvoorwaardelijke verlichting van de Griekse schulden. 'Onvoorwaardelijk' betekent dat de Griekse regering geen extra hervormingsmaatregelen kan worden opgelegd.Een onvoorwaardelijke verlichting van de Griekse schulden druist in tegen de visie van een aantal eurolanden, zoals Duitsland en België. Dat blijkt dinsdag nogmaals uit een reactie van de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt."Het blijft een moeilijke discussie", geeft Van Overtveldt toe, "maar een onvoorwaardelijke verlichting van de schulden is niet aan de orde, laat dat duidelijk zijn", aldus de minister van Financiën dinsdagmorgen in De Ochtend op Radio 1."Ik begrijp de logica van het IMF niet goed', zegt Van Overtveldt, die erop wijst dat de Grieken toch al op behoorlijk wat steun hebben kunnen rekenen. De minister verwijst in dat verband naar de Griekse leningen die een veel langere looptijd hebben dan gebruikelijk is. "Ook de rente ligt veel lager dan wat landen als Spanje of Portugal betalen", voegt hij eraan toe. Volgens de Belgische minister van Financiën komt de zuurstof voor de Griekse economie van ernstige structurele hervormingen van onder meer de belastingen en de arbeidsmarkt, en niet van een kwijtschelding van de schulden. Van Overtveldt vreest dat als er nog meer toegevingen worden gedaan aan Griekenland, dat kan leiden tot een 'fundamentele ondermijning' van de afspraken binnen de monetaire unie. Een verregaande schuldherschikking schept een precedent, waarschuwt hij.Bovendien denken velen volgens Van Overtveldt ten onrechte dat alle afspraken met de Grieken al zijn nagekomen en de beloofde hervormingsmaatregelen volledig werden doorgevoerd. "Een groot misverstand, de programma's zijn slechts heel gedeeltelijk uitgevoerd'. "Als dat wel gebeurd was, dan was de Griekse burger in een heel andere situatie terechtgekomen dan vandaag het geval is", besluit hij. (BO)