Duurzaamheid, diversiteit en nieuwe manieren van werken staan hoog op de agenda bij de Bel-20'er Ageas, de moedermaatschappij van de Belgische verzekeraar AG. "De transitie naar een inclusieve en meer duurzame wereld zal geen sprint of marathon zijn, maar een estafettekoers", zegt CEO Hans De Cuyper.

In 2023 viert John Porter zijn tiende verjaardag als CEO bij Telenet, maar daar wacht de Australische Amerikaan niet op om een nieuw hoofdstuk te beginnen bij de grootste Vlaamse telecomoperator. Hij stoomt Telenet klaar voor een tijdperk waarin het niet meer het alleenrecht heeft op ultrasnel internet. "Onze klanten moeten voor altijd klant willen blijven."

Het boek De Klimaatschok van de econoom Geert Noels en zijn medewerkers Kristof Eggermont en Yanaika Denoyelle staat tjokvol cijfers. Elk van de twintig oplossingen om België klimaatneutraal te maken, is berekend. De hoopvolle conclusie is: België kan zijn klimaatdoelen halen met behoud van zijn welvaart.

In Verschuivingen probeerde Stefan Hertmans de tijdsgeest te vatten. De zoektocht naar een nieuwe ideologie, als tegenwicht voor de heersende neoliberale ideeën, loopt als een rode draad door het boek. Met de hoop op verbeteringen, soms tegen beter weten in. "Als je grumpy wordt, verzink je in negativiteit. Slechte woede geeft haat, goede woede schenkt hoop, en dat is de eerste stap naar activisme."

Groei en welvaart blijven de ultieme ambities van bedrijven. Ze proberen daarom te overleven in hun huidige hoedanigheid. Volgens demografe Soumaya Majdoub ontbreekt het hen daardoor aan verbeeldingskracht om de toekomst tegemoet te treden. "Het is makkelijk ons in te denken dat de wereld vergaat, maar we kunnen ons niet voorstellen hoe een wereld zonder kapitalisme eruit zou zien."

De Vlaming Chris Umé haalde met zijn hyperrealistische computeranimaties de halve finale van America's Got Talent. Hij werkt samen met Hollywoodsterren en zelfs tennisster Serena Williams investeerde in zijn bedrijf. Umé weet dat hij goud in handen heeft. "Wij hebben voor een revolutie gezorgd."