Van Geert Noels tot Soumaya Majdoub: 12 blikken op een uitdagend 2023
25/01/23 om 13:57
Bijgewerkt om
13:57
In zijn laatste editie van 2022 publiceerde Trends 12 interviews aan het begin van een uitdagend jaar. Van Conner Rousseau over Nancy McKinstry tot John Porter, van Chris Umé over Soumaya Majdoub tot Stefan Hertmans. Lees ze hier.
Al bijna tien jaar wordt de Brusselse onderneemster Muriel Bernard gedreven door een missie: de Belg meer lokale en betere voeding doen eten. In 2023 maakt haar webshop eFarmz een prioriteit van groei in Vlaanderen. 'De logistiek voor ultraverse voeding opzetten, was een hel.'
Duurzaamheid, diversiteit en nieuwe manieren van werken staan hoog op de agenda bij de Bel-20'er Ageas, de moedermaatschappij van de Belgische verzekeraar AG. "De transitie naar een inclusieve en meer duurzame wereld zal geen sprint of marathon zijn, maar een estafettekoers", zegt CEO Hans De Cuyper.
Het aandeel van Wolters Kluwer is bijna zeven keer zoveel waard als op 1 september 2003, toen Nancy McKinstry er het roer in handen kreeg. Onder meer dankzij de sterke prestatie van het aandeel werd ze de best betaalde CEO van een AEX-bedrijf. De sleutel voor succes is diversiteit, stelt McKinstry.
In 2023 viert John Porter zijn tiende verjaardag als CEO bij Telenet, maar daar wacht de Australische Amerikaan niet op om een nieuw hoofdstuk te beginnen bij de grootste Vlaamse telecomoperator. Hij stoomt Telenet klaar voor een tijdperk waarin het niet meer het alleenrecht heeft op ultrasnel internet. "Onze klanten moeten voor altijd klant willen blijven."
Het echtpaar Fried Vancraen en Hilde Ingelaere bouwde het 3D-printingbedrijf Materialise uit tot een wereldspeler in een volatiele maar onhoudbaar uitdijende business. Alleen gaat het soms tergend langzaam, zeggen ze in hun eerste gezamenlijke interview.
Het boek De Klimaatschok van de econoom Geert Noels en zijn medewerkers Kristof Eggermont en Yanaika Denoyelle staat tjokvol cijfers. Elk van de twintig oplossingen om België klimaatneutraal te maken, is berekend. De hoopvolle conclusie is: België kan zijn klimaatdoelen halen met behoud van zijn welvaart.
In Verschuivingen probeerde Stefan Hertmans de tijdsgeest te vatten. De zoektocht naar een nieuwe ideologie, als tegenwicht voor de heersende neoliberale ideeën, loopt als een rode draad door het boek. Met de hoop op verbeteringen, soms tegen beter weten in. "Als je grumpy wordt, verzink je in negativiteit. Slechte woede geeft haat, goede woede schenkt hoop, en dat is de eerste stap naar activisme."
2023 wordt een scharnierjaar in de strijd tussen autocratische bestuurders en liberale democratieën, voorspelt Gideon Rachman, hoofdcommentator buitenlandse zaken bij de Financial Times. "Een van de lessen die we in het Westen hebben geleerd van de sterke leiders is: de tijd van zelfgenoegzaamheid is voorbij."
Groei en welvaart blijven de ultieme ambities van bedrijven. Ze proberen daarom te overleven in hun huidige hoedanigheid. Volgens demografe Soumaya Majdoub ontbreekt het hen daardoor aan verbeeldingskracht om de toekomst tegemoet te treden. "Het is makkelijk ons in te denken dat de wereld vergaat, maar we kunnen ons niet voorstellen hoe een wereld zonder kapitalisme eruit zou zien."
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vindt het jammer dat intern gekrakeel het werk van de federale regering overschaduwt. Hij hoopt dat de coalitie in 2023, het laatste volle jaar voor de verkiezingen, nog iets gedaan krijgt. Zoals een pensioenhervorming, al staat zusterpartij PS op de rem. "Vooruit is vragende partij voor een pensioenhervorming, en die mag van ons ver gaan."
De Vlaming Chris Umé haalde met zijn hyperrealistische computeranimaties de halve finale van America's Got Talent. Hij werkt samen met Hollywoodsterren en zelfs tennisster Serena Williams investeerde in zijn bedrijf. Umé weet dat hij goud in handen heeft. "Wij hebben voor een revolutie gezorgd."