Karel Van Eetvelt, de topman van de zelfstandigenorganisatie Unizo schaart zich achter de kritiek van zijn leden op de regering die besliste in april om de roerende voorheffing op de liquidatiebonus - 'het pensioenpotje van de zelfstandige ondernemers' - te verhogen van 10 naar 25 procent. Het gaat om de winst die de ondernemer in zijn vennootschap heeft gelaten en die hij er op het einde van zijn carrière weer uithaalt. 'We gaan alles doen om deze belasting te omzeilen', zo zegt Van Eetvelt in De Standaard en Het Nieuwsblad.

'De verhoging van de taks op de liquidatiebonus is absoluut onaanvaardbaar', zegt Van Eetvelt. 'We verwachten dat 15.000 zelfstandigen door de maatregel helemaal stoppen. We gaan dan ook alles doen om alternatieve wegen te zoeken om deze belasting te omzeilen.'

De ondernemers die het kapitaal van hun vennootschap verhogen met die belaste reserves, kunnen er eenmalig nog vanaf komen met een belasting van 10 procent. 'Dat zal de begroting een half miljard opbrengen. De zelfstandigen moeten echt de putten vullen.' Maar de tijd dringt, want voor het gros van de vennootschappen is 1 januari de deadline om hun kapitaal te verhogen voor die overgangsmaatregel.

Van Eetvelt: 'Nog geen route om legaal te omzeilen bekend'

Maar wat als de regeling niet aangepast wordt? 'We zullen er alles aan doen om alternatieven te zoeken om dit op een legale manier te omzeilen. De belastingdruk is zo hoog dat ondernemers niet anders kunnen dan ontsnappingsroutes zoeken. Maar er is mij nog geen route bekend', klinkt het nog. (Belga/SD)

Karel Van Eetvelt, de topman van de zelfstandigenorganisatie Unizo schaart zich achter de kritiek van zijn leden op de regering die besliste in april om de roerende voorheffing op de liquidatiebonus - 'het pensioenpotje van de zelfstandige ondernemers' - te verhogen van 10 naar 25 procent. Het gaat om de winst die de ondernemer in zijn vennootschap heeft gelaten en die hij er op het einde van zijn carrière weer uithaalt. 'We gaan alles doen om deze belasting te omzeilen', zo zegt Van Eetvelt in De Standaard en Het Nieuwsblad. 'De verhoging van de taks op de liquidatiebonus is absoluut onaanvaardbaar', zegt Van Eetvelt. 'We verwachten dat 15.000 zelfstandigen door de maatregel helemaal stoppen. We gaan dan ook alles doen om alternatieve wegen te zoeken om deze belasting te omzeilen.' De ondernemers die het kapitaal van hun vennootschap verhogen met die belaste reserves, kunnen er eenmalig nog vanaf komen met een belasting van 10 procent. 'Dat zal de begroting een half miljard opbrengen. De zelfstandigen moeten echt de putten vullen.' Maar de tijd dringt, want voor het gros van de vennootschappen is 1 januari de deadline om hun kapitaal te verhogen voor die overgangsmaatregel.Van Eetvelt: 'Nog geen route om legaal te omzeilen bekend'Maar wat als de regeling niet aangepast wordt? 'We zullen er alles aan doen om alternatieven te zoeken om dit op een legale manier te omzeilen. De belastingdruk is zo hoog dat ondernemers niet anders kunnen dan ontsnappingsroutes zoeken. Maar er is mij nog geen route bekend', klinkt het nog. (Belga/SD)