Vakbonden en werkgevers bijeen voor cruciaal overleg

Unizo-topman Danny Van Assche(l) en ABVV-topvrouw Miranda Ulens (midden) © belga

Vakbonden en werkgevers zijn maandagmiddag bijeengekomen voor overleg over een aantal belangrijke sociale dossiers. Zonder akkoord dreigt de regering opnieuw enkel hete aardappelen op haar bord te krijgen.

Het is er op of er onder voor het sociaal overleg vandaag. De toponderhandelaars van vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, buigen zich sinds 13.00 uur over enkele belangrijke dossiers: de minimumlonen, de eindeloopbanen, extra flexibiliteit en de harmonisering van de aanvullende pensioen. Ligt ook op tafel: SWT, of het vroegere brugpensioen.

Het gaat om erg belangrijk sociaal overleg. Nu de economie na de coronacrisis het herstel lijkt in te zetten, is er nood aan duidelijke afspraken. Dat zei Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo, bij aanvang van het overleg. ‘We komen uit de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De relance komt op gang. We hebben dus nood aan een goed draaiend systeem’.

Minimumloon en flexibiliteit

Terwijl voor de werkgevers vooral bijkomende flexibiliteit – in de vorm van soepeler overuren – belangrijk is, schuiven de vakbonden hogere minimumlonen en de regeling rond eindeloopbanen naar voor, inclusief een lagere SWT-leeftijd. ‘Bij herstructureringen of faillissementen die er door de coronacrisis kunnen aankomen, blijft het belangrijk om een kader te hebben waarbij we mensen kunnen opvangen’, aldus Miranda Ulens, algemeen secretaris van de socialistische vakbond, over die SWT-leeftijd.

Vandaag bedraagt het minimumloon 9,87 euro per uur. Voor de vakbonden moet dat loon de komende jaren omhoog, en moet er al in dit akkoord een ‘betekenisvolle’ eerste stap worden genomen. Ook de regeling rond de landingsbanen – een vorm van tijdskrediet voor oudere werknemers die kunnen overschakelen op halftijds werk of vier vijfde werken – willen ze versoepeld zien.

De werkgevers vragen, behalve soepeler overuren, dat er extra tijd komt voor de harmonisering van de aanvullende pensioenen voor arbeiders en bedienden. Normaal moest die harmonisering rond zijn tegen 2025.

De verwachting is dat het overleg wel eens lang zou kunnen duren. ‘Het is er op of er onder vandaag’, klonk het bij Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond. Om 15.00 uur schoven ook de technici van de verschillende werkgeversorganisaties en de vakbonden aan rond tafel.

Regering-De Croo

Zonder akkoord dreigt alles weer bij de regering te belanden. En die ziet dat liever niet gebeuren. Binnen de regering -De Croo leven immers dezelfde gevoeligheden als tussen de sociale partners. Dat maakte PS-voorzitter Paul Magnette dit weekend nog eens duidelijk in een interview met De Tijd. Zonder hogere minimumlonen dreigt ook het regeringsvoorstel over de loonnorm niet in een KB gegoten te raken, waarschuwde hij.

Het was immers de regering die – bij gebrek aan een akkoord tussen de sociale partners – begin mei de knoop doorhakte over met hoeveel de lonen in de private sector dit en volgend jaar mogen stijgen: 0,4 procent bovenop de index. Sectoren en bedrijven die goed boerden, mogen daar een coronapremie van maximaal 500 euro bovenop doen.

Makkelijk wordt het overleg de komende uren alvast niet. ‘Alle dossiers zijn moeilijk’, gaf Mathieu Verjans, nationaal secretaris van het ACV, toe bij aanvang. Verjans vervangt ACV-voorzitter Marc Leemans, die verhinderd is door afspraken bij de Internationale Arbeidsorganisatie.

Partner Content