Daags nadat de uitzendsector voor de tweede maal negatief in het nieuws kwam, toen bleek dat een Randstad-jobadvertentie oud-medewerkers van DAF uitsloot, hebben de vakbonden op het paritair comité, waarop vakbonden, werkgevers en Federgon vertegenwoordigd zijn, voorgesteld om een gemeenschappelijke verklaring op te stellen, zo legt Piet Van den Bergh van ACV uit.

Eerder bleek ook al uit het VRT-programma Volt dat discriminatie van allochtone kandidaten schering en inslag is bij uitzendkantoren.

Het tekstvoorstel van de vakbonden vermeldt beide incidenten en luidt letterlijk: "Wij nemen uitdrukkelijk afstand van deze ontoelaatbare vormen van discriminatie. Dit is niet alleen wettelijk verboden, het is ook nefast voor de goede werking van de arbeidsmarkt. (...) Daarom is het nodig om alle vormen van ongelijke behandeling van uitzendkrachten te bestrijden. De sociale partners van de sector engageren zich om dit samen te doen. Daartoe zullen meer en betere instrumenten ontwikkeld worden om de uitzendkantoren te wapenen tegen de 'klant is koning'-logica, zoals die nu door een aantal klanten wordt opgelegd."

"Ondanks de belofte dat er binnen de week reactie zou komen, hebben ze ons voorstel twee weken laten liggen", aldus Van den Bergh.

"Dat is onze minimale tekst. Aangezien zij er zich niet achter scharen, stappen wij naar de media", voegt Jacques Michiels van ABVV eraan toe.

Daags nadat de uitzendsector voor de tweede maal negatief in het nieuws kwam, toen bleek dat een Randstad-jobadvertentie oud-medewerkers van DAF uitsloot, hebben de vakbonden op het paritair comité, waarop vakbonden, werkgevers en Federgon vertegenwoordigd zijn, voorgesteld om een gemeenschappelijke verklaring op te stellen, zo legt Piet Van den Bergh van ACV uit. Eerder bleek ook al uit het VRT-programma Volt dat discriminatie van allochtone kandidaten schering en inslag is bij uitzendkantoren. Het tekstvoorstel van de vakbonden vermeldt beide incidenten en luidt letterlijk: "Wij nemen uitdrukkelijk afstand van deze ontoelaatbare vormen van discriminatie. Dit is niet alleen wettelijk verboden, het is ook nefast voor de goede werking van de arbeidsmarkt. (...) Daarom is het nodig om alle vormen van ongelijke behandeling van uitzendkrachten te bestrijden. De sociale partners van de sector engageren zich om dit samen te doen. Daartoe zullen meer en betere instrumenten ontwikkeld worden om de uitzendkantoren te wapenen tegen de 'klant is koning'-logica, zoals die nu door een aantal klanten wordt opgelegd." "Ondanks de belofte dat er binnen de week reactie zou komen, hebben ze ons voorstel twee weken laten liggen", aldus Van den Bergh. "Dat is onze minimale tekst. Aangezien zij er zich niet achter scharen, stappen wij naar de media", voegt Jacques Michiels van ABVV eraan toe.