Lage lonen en slechte werkomstandigheden zijn de oorzaak, melden Het Nieuwsblad en De Standaard.

Een groot aantal van de jobs waarover het gaat, figureert al jaren op de lijst van de zogenaamde knelpuntberoepen. Het gaat om functies waarvoor de werkgevers slechts met moeite (geschikte) kandidaten vinden.

Voorbeelden hiervan zijn: verkoper, vertegenwoordiger, schoonmaker, bouwarbeider, metaalbewerker, inpakker, magazijnier, bewaker en horecapersoneel.

Voor een aantal knelpuntberoepen in Vlaanderen zijn er gewoonweg te weinig kandidaten met het vereiste diploma.

Maar het gebrek aan kandidaten voor beroepen als schoonmaker of verkoper heeft een heel andere oorzaak, weet de VDAB. Hier spelen vooral de lage lonen, de ongunstige werkomstandigheden en het (al dan niet terechte) slechte imago van het beroep of de sector een grote rol.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de horeca of voor de schoonmaakbedrijven, maar ook voor handelszaken. De late werkuren en het vele weekendwerk bij een job als winkelverkoper schrikken blijkbaar vele potentiële kandidaten af.

Lage lonen en slechte werkomstandigheden zijn de oorzaak, melden Het Nieuwsblad en De Standaard. Een groot aantal van de jobs waarover het gaat, figureert al jaren op de lijst van de zogenaamde knelpuntberoepen. Het gaat om functies waarvoor de werkgevers slechts met moeite (geschikte) kandidaten vinden. Voorbeelden hiervan zijn: verkoper, vertegenwoordiger, schoonmaker, bouwarbeider, metaalbewerker, inpakker, magazijnier, bewaker en horecapersoneel. Voor een aantal knelpuntberoepen in Vlaanderen zijn er gewoonweg te weinig kandidaten met het vereiste diploma. Maar het gebrek aan kandidaten voor beroepen als schoonmaker of verkoper heeft een heel andere oorzaak, weet de VDAB. Hier spelen vooral de lage lonen, de ongunstige werkomstandigheden en het (al dan niet terechte) slechte imago van het beroep of de sector een grote rol. Dat geldt bijvoorbeeld voor de horeca of voor de schoonmaakbedrijven, maar ook voor handelszaken. De late werkuren en het vele weekendwerk bij een job als winkelverkoper schrikken blijkbaar vele potentiële kandidaten af.