Urbain Vandeurzen (Gimv): “We mikken op minstens 10 procent groei per jaar”

© belga

Gimv heeft een nieuwe voorzitter en hij komt niet om op de meubelen te passen. Urbain Vandeurzen legt voor het eerst zijn visie voor de investeringsmaatschappij op tafel.

Urbain Vandeurzen nam eind juni de voorzittershamer van investeringsmaatschappij Gimv over van Herman Daems, Uiteraard zal Vandeurzen nieuwe accenten leggen. Uiteraard zal hij zijn hands on-stijl niet verloochenen en uiteraard neemt hij de succesrecepten van zijn technologiegroep LMS, waar hij CEO blijft, mee naar Gimv.

“Ik moet hier noch puin ruimen, noch herstructureren. Het bedrijf staat stevig op de poten en presteerde met een gemiddeld rendement van 12 procent op eigen vermogen uitstekend de voorbije 30 jaar. Wat mijn ambities dan zijn? Een van de managementboeken die ik in twintig jaar naar waarde heb geschat is Good to Great van Jim Collins. De baseline van Gimv is good company for companies. Ik wil daar great company for companies van maken,” aldus Vandeurzen.

Hoe wilt u die ambities waarmaken?

Vandeurzen: “Door onze participaties nog beter te begeleiden, door nog meer te internationaliseren en door een schaalvergroting te realiseren. Dat zat ook al in de strategienota die een jaar geleden op de raad van bestuur is besproken, dat is niet helemaal nieuw. Gimv is heel sterk in het intrede- en exitproces van participaties. Maar in de tussenperiode zou Gimv nog meer waarde kunnen creëren. We kunnen dat natuurlijk niet intensief doen met al onze 200 participaties. Daarom proberen we een aantal echte leiders te bouwen in een aantal niches door bedrijven samen te voegen, door versneld te internationaliseren, door het businessmodel scherp te stellen. Wat mij betreft is mijn Voka-formule E=TI² (excellent ondernemen is uitblinken in talentontwikkeling, innovatie en internationalisering, nvdr) daar de invalshoek.”

“Een tweede belangrijk scenario is de internationalisering. Als je vooruitblikt naar de volgende 30 jaar, dan is aanwezigheid in Azië van cruciaal belang, en dat op alle mogelijke manieren. Gimv moet in toenemende mate met zijn participaties op deze groeikansen inspelen en dat geldt voor Vlaanderen in overtreffende trap. Onze wortels blijven natuurlijk in Vlaanderen. De helft van de portefeuille bestaat uit Vlaamse bedrijven.”

“Het derde scenario is schaalvergroting. Herman Daems heeft ook al aangegeven, er is in Vlaanderen een versnippering van de krachten. We kunnen met Gimv werken aan een schaalvergroting. We kunnen een afdeling hoger spelen, misschien wel op Champions League-niveau, als we extra middelen aantrekken.”

Spreekt u dan over een consolidering van investeringsmaatschappijen in Vlaanderen of over de uitbouw van Gimv?

Vandeurzen: “Concrete plannen hebben we nog niet. Maar het is belangrijk dat Gimv concurrentie heeft, ook in eigen land. Het is dus helemaal niet onze bedoeling om de rest op te slorpen, maar als er kapitaal is dat even ambitieus en even internationaal gericht is, dan moeten we dat aantrekken.”

“Als je de ambities wil vergroten, moet je ook de middelen en de slagkracht vergroten. In ons strategisch plan staat een groei van de helft in vijf jaar, of 10 procent per jaar. Wij hebben altijd centen genoeg gehad voor de snelheid waarmee we evolueren, maar we hebben niet genoeg centen om de snelheid op te voeren. Gimv draait al een tijdje op een eigen vermogen van 1 tot 1,2 miljard euro, aangevuld met fondsen die samen met andere geldschieters werden opgericht. Dat gaf ons al een stuk die schaalvergroting zonder zelf vers kapitaal op te halen. Op een gegeven moment moeten we weer naar de basis van ons eigen vermogen kijken.”

Kondigt u nu een kapitaalverhoging aan?

Vandeurzen: “Dat heeft u me echt niet horen zeggen. Er zijn andere manieren om middelen te vergaren. Er is de winst die we kunnen reserveren of we zouden meer vreemd vermogen kunnen aantrekken, ook al is dat nog niet nodig gezien onze mooie netto kaspositie van ruim 200 miljoen euro. Tijdens de vorige algemene vergadering hebben we ook de mogelijkheid gecreëerd om het dividend, wat tot nog toe klassiek in cash uitgekeerd wordt, in aandelen uit te keren. Dat is ook een manier om het kapitaal te versterken.”

Daan Killemaes

Een uitgebreid interview met Urbain Vandeurzen en Koen Dejonckheere (CEO van Gimv) leest u donderdag in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content