Zelfstandige winkeliers die bestolen worden, moeten de dader zelf een boete kunnen opleggen. Het is aan de overheid om daarvoor een duidelijk kader uit te werken, luidt het bij Unizo.

Het zou erop neerkomen dat niet elke winkeldiefstal noodzakelijk voor het gerecht komt, maar ook administratief geregeld zou kunnen worden door de handelaar zelf. Unizo vraagt dat Binnenlandse Zaken en Justitie een duidelijk kader en boetesysteem ontwikkelen om die administratieve afhandeling door de winkeliers mogelijk te maken.

"Op dit moment is het laten 'afkopen' door een winkeldief van de aangifte van zijn winkeldiefstal, een daad die zelf een misdrijf uitmaakt, namelijk afpersing", aldus Unizo. Volgens de ondernemersorganisatie bestaan er in Nederland al proefprojecten waarbij een administratieve boete wordt opgelegd waarbij een deel ervan terugvloeit naar de winkelier.

Unizo pleit bovendien voor een veralgemening van de snelrechtprocedure die wordt toegepast in Gent en Antwerpen. De organisatie vraagt bovendien meer politietoezicht in de winkelstraten, vooral tijdens de eindejaarsperiode.

Zelfstandige winkeliers die bestolen worden, moeten de dader zelf een boete kunnen opleggen. Het is aan de overheid om daarvoor een duidelijk kader uit te werken, luidt het bij Unizo. Het zou erop neerkomen dat niet elke winkeldiefstal noodzakelijk voor het gerecht komt, maar ook administratief geregeld zou kunnen worden door de handelaar zelf. Unizo vraagt dat Binnenlandse Zaken en Justitie een duidelijk kader en boetesysteem ontwikkelen om die administratieve afhandeling door de winkeliers mogelijk te maken. "Op dit moment is het laten 'afkopen' door een winkeldief van de aangifte van zijn winkeldiefstal, een daad die zelf een misdrijf uitmaakt, namelijk afpersing", aldus Unizo. Volgens de ondernemersorganisatie bestaan er in Nederland al proefprojecten waarbij een administratieve boete wordt opgelegd waarbij een deel ervan terugvloeit naar de winkelier. Unizo pleit bovendien voor een veralgemening van de snelrechtprocedure die wordt toegepast in Gent en Antwerpen. De organisatie vraagt bovendien meer politietoezicht in de winkelstraten, vooral tijdens de eindejaarsperiode.