Van Eetvelt zegt tegen De Zondag dat verschillende technische en technologische richtingen vraag hebben naar arbeid groter dan het aanbod. "Ofwel vertrekken die bedrijven naar het buitenland, ofwel vullen wij die leemte met migranten."

"Wij bekijken dat heel rationeel. Ons uitgangspunt is, en daarover bestaat zelfs geen discussie: er is geen andere optie dan die mensen hier op te vangen en voor de tijd dat ze hier zijn, een Hwaardevolle plaats te geven in onze samenleving. Dat lijkt mij logisch. Twee: hoe kan dat beter dan hen meteen in te schakelen in de economie zodat zij een toegevoegde waarde kunnen creëren? We hebben al bekomen dat de procedure voor een arbeidskaart ingekort is van zes tot vier maanden. Wat mij betreft, is dat zelfs nog niet snel genoeg", stelt Van Eetvelt.

Negen van de tien positief

Dat mensen niet op migranten zitten te wachten heeft volgens Van Eetvelt vaak met onwetendheid te maken. Hij ziet dat de politiek en media voornamelijk de negatieve verhalen tonen. "We moeten er juist alles aan doen om te bewijzen dat negen voorbeelden op de tien niet negatief zijn. Wij met Unizo investeren heel hard daarin. Wij tonen onze ondernemers wat de toegevoegde waarde van migranten kan zijn. En dat werkt. Alleen haalt dat nooit de media. En natuurlijk, als er dan aanslagen gebeuren zoals in Parijs door mensen van een andere afkomst, dan werkt dat in op de psyche van de mens." (WK)

Van Eetvelt zegt tegen De Zondag dat verschillende technische en technologische richtingen vraag hebben naar arbeid groter dan het aanbod. "Ofwel vertrekken die bedrijven naar het buitenland, ofwel vullen wij die leemte met migranten." "Wij bekijken dat heel rationeel. Ons uitgangspunt is, en daarover bestaat zelfs geen discussie: er is geen andere optie dan die mensen hier op te vangen en voor de tijd dat ze hier zijn, een Hwaardevolle plaats te geven in onze samenleving. Dat lijkt mij logisch. Twee: hoe kan dat beter dan hen meteen in te schakelen in de economie zodat zij een toegevoegde waarde kunnen creëren? We hebben al bekomen dat de procedure voor een arbeidskaart ingekort is van zes tot vier maanden. Wat mij betreft, is dat zelfs nog niet snel genoeg", stelt Van Eetvelt.Negen van de tien positiefDat mensen niet op migranten zitten te wachten heeft volgens Van Eetvelt vaak met onwetendheid te maken. Hij ziet dat de politiek en media voornamelijk de negatieve verhalen tonen. "We moeten er juist alles aan doen om te bewijzen dat negen voorbeelden op de tien niet negatief zijn. Wij met Unizo investeren heel hard daarin. Wij tonen onze ondernemers wat de toegevoegde waarde van migranten kan zijn. En dat werkt. Alleen haalt dat nooit de media. En natuurlijk, als er dan aanslagen gebeuren zoals in Parijs door mensen van een andere afkomst, dan werkt dat in op de psyche van de mens." (WK)