Het belangrijkste rentetarief in Turkije werd opgekrikt van 4,5 procent naar 10 procent. De tarieven die de centrale bank berekent voor zeer korte leningen aan andere banken werden ook fors verhoogd. De besluiten zijn genomen op een speciaal ingelaste noodvergadering.

De renteverhoging miste zijn uitwerking op de lira niet. De waarde van de Turkse munt is na de beslissing fors in waarde gestegen. Woensdagochtend moest 2,1720 lira betaald worden voor een dollar en 2,9687 lira voor een euro. Maandag was dat nog respectievelijk 2,39 en 3,27 lira, de laagste koers ooit voor de Turkse munt.

Noodaankopen

Turkije werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een kapitaalvlucht door de hoog opgelopen politieke spanningen in het land en de toenemende onzekerheid over de financiële en economische kracht van veel opkomende economieën.

De Turkse centrale bank besloot vorige week al tot noodaankopen van de lira op de internationale markten om de wisselkoers te ondersteunen. Die actie zette echter geen zoden aan de dijk.

Erdogan is tegen

De hogere rente moet investeerders en spaarders verleiden hun geld toch in Turkije te stallen. Ze kan er echter ook voor zorgen dat lenen in Turkije veel duurder wordt, wat een zware rem kan zetten op de economische groei in het land.

Premier Tayyip Erdogan liet eerder op de dag nog weten tegen een hogere rente te zijn, vanwege de nadelige gevolgen voor de economische groei. (Belga//TV/KVDA)

Het belangrijkste rentetarief in Turkije werd opgekrikt van 4,5 procent naar 10 procent. De tarieven die de centrale bank berekent voor zeer korte leningen aan andere banken werden ook fors verhoogd. De besluiten zijn genomen op een speciaal ingelaste noodvergadering. De renteverhoging miste zijn uitwerking op de lira niet. De waarde van de Turkse munt is na de beslissing fors in waarde gestegen. Woensdagochtend moest 2,1720 lira betaald worden voor een dollar en 2,9687 lira voor een euro. Maandag was dat nog respectievelijk 2,39 en 3,27 lira, de laagste koers ooit voor de Turkse munt. Noodaankopen Turkije werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een kapitaalvlucht door de hoog opgelopen politieke spanningen in het land en de toenemende onzekerheid over de financiële en economische kracht van veel opkomende economieën. De Turkse centrale bank besloot vorige week al tot noodaankopen van de lira op de internationale markten om de wisselkoers te ondersteunen. Die actie zette echter geen zoden aan de dijk.Erdogan is tegen De hogere rente moet investeerders en spaarders verleiden hun geld toch in Turkije te stallen. Ze kan er echter ook voor zorgen dat lenen in Turkije veel duurder wordt, wat een zware rem kan zetten op de economische groei in het land. Premier Tayyip Erdogan liet eerder op de dag nog weten tegen een hogere rente te zijn, vanwege de nadelige gevolgen voor de economische groei. (Belga//TV/KVDA)