Premier Alexis Tsipras heeft woensdag verklaard dat Griekenland dicht bij een akkoord met de kredietverstrekkers staat die toegang biedt tot een miljarden-bailout. Op die manier kunnen twijfels over Griekenland als lidstaat van de eurozone kunnen worden opgeborgen, luidt het.

De toelichting van de Griekse premier volgt op een aantal randverklaringen door Griekse en Europese ambtenaren over de de nieuwe schijf noodhulp - van rond de 86 miljard euro - , die Griekenland van de ondergang moet redden.

'Laatste rechte lijn'

"We zitten in de laatste rechte lijn," aldus Tsipras, "ondanks de moeilijkheden waarmee we geconfronteerd worden, hopen we dat deze overeenkomst de onzekerheid over de toekomst van Griekenland beëindigt."

Deadline op 20 augustus

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, gaat ervan uit dat de Griekse regering deze maand een akkoord bereikt met zijn geldschieters, 'bij voorkeur voor 20 augustus'.

Dat is ook de mening van de Griekse minister van Financiën Euclide Tsakalotos, die er vertrouwen in heeft dat de toegang tot een nieuwe noodlening ontgrendeld kan worden tussen vandaag en 20 augustus.

Dat moet ook wel, want 20 augustus is de uiterste datum waarop Griekenland een lening van 3,4 miljard euro moet terugbetalen aan de Europese Centrale bank (ECB).

Beide partijen hebben dus verklaard dat een deal mogelijk is, hoewel de Europese Commissie het streefdoel als 'ambitieus' omschrijft, wat er allicht op wijst dat er nog werk aan de winkel is.

Gesprekken tussen de Griekse regering en vertegenwoordigers van het IMF, de ECB, de Europese Commissie en het Europees Stabiliteitsmechanisme, werden in de laatste week van juli opgestart.

(Reuters/BO)

Premier Alexis Tsipras heeft woensdag verklaard dat Griekenland dicht bij een akkoord met de kredietverstrekkers staat die toegang biedt tot een miljarden-bailout. Op die manier kunnen twijfels over Griekenland als lidstaat van de eurozone kunnen worden opgeborgen, luidt het.De toelichting van de Griekse premier volgt op een aantal randverklaringen door Griekse en Europese ambtenaren over de de nieuwe schijf noodhulp - van rond de 86 miljard euro - , die Griekenland van de ondergang moet redden."We zitten in de laatste rechte lijn," aldus Tsipras, "ondanks de moeilijkheden waarmee we geconfronteerd worden, hopen we dat deze overeenkomst de onzekerheid over de toekomst van Griekenland beëindigt."Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, gaat ervan uit dat de Griekse regering deze maand een akkoord bereikt met zijn geldschieters, 'bij voorkeur voor 20 augustus'. Dat is ook de mening van de Griekse minister van Financiën Euclide Tsakalotos, die er vertrouwen in heeft dat de toegang tot een nieuwe noodlening ontgrendeld kan worden tussen vandaag en 20 augustus. Dat moet ook wel, want 20 augustus is de uiterste datum waarop Griekenland een lening van 3,4 miljard euro moet terugbetalen aan de Europese Centrale bank (ECB).Beide partijen hebben dus verklaard dat een deal mogelijk is, hoewel de Europese Commissie het streefdoel als 'ambitieus' omschrijft, wat er allicht op wijst dat er nog werk aan de winkel is.Gesprekken tussen de Griekse regering en vertegenwoordigers van het IMF, de ECB, de Europese Commissie en het Europees Stabiliteitsmechanisme, werden in de laatste week van juli opgestart. (Reuters/BO)