De Griekse eerste minister Alexis Tsipras heeft woensdag forse kritiek geuit op 'bepaalde instellingen' - met name het IMF - die volgens hem de 'compenserende maatregelen' van zijn regering niet aanvaarden.

Tsipras meldt via Twitter dat 'bepaalde schuldeisers' de 'compenserende voorstellen' van zijn regering herhaaldelijk hebben verworpen. Dat is nooit eerder het geval geweest, ook niet in Ierland of Portugal, luidt het op Twitter.

"Toen hij voor zijn vertrek naar Brussel zijn medewerkers toesprak", waar hij samenzit met de kredietverleners van de Europese Commissie, de ECB en het IMF, heeft Tsipras ontgoocheld gereageerd "op de eisen van sommige instellingen die de compenserende maatregelen niet aanvaarden", meldde een regeringsbron woensdagmiddag.

Tsipras zou met name het IMF viseren, die volgens de regering in Athene bepaalde voorstellen die Griekenland maandag heeft ingediend niet zou aanvaarden.

Uit het getwitter van Tsipras blijkt voorts dat hij zich afvraagt welke beweegreden aan de basis ligt om bepaalde van zijn voorstellen te verwerpen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Griekse premier van leer trekt tegen het IMF. Dat gebeurde bijvoorbeeld halweg juni toen Tsipras sneerde dat het IMF 'een criminele verantwoordelijkheid' draagt.

IMF-topvrouw Lagarde toonde enkele dagen later op haar beurt geen genade voor de Griekse regeringsleider.

Het is bovendien lang niet zeker dat premier Tsipras zijn nieuwe voorstellen - als die al aanvaard zouden worden door de schuldeisers - door het Griekse parlement geloodst krijgt. "Ik denk dat het programma zoals het nu voorligt moeilijk door ons kan worden goedgekeurd", aldus vicevoorzitter van het parlement Alexis Mitropoulos in een reactie op de 21 voorstellen die de Griekse regeringsleider aan Europa had voorgelegd.

Het kat-en-muisspel tussen Griekenland en zijn schuldeisers duurt dus nog een beetje voort met de bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën - verzameld in de eurogroep - in het vooruitzicht. Afspraak woensdagavond - vanavond - om 19 uur in Brussel.

(Belga/BO)

Bericht uit Athene: 'Tsipras is anders, wij tellen nu mee'

Terwijl er nog volop onderhandeld wordt over de toekomst van het noodlijdende Griekenland, gaat het leven in Athene gewoon verder. Al weet geen enkele Griek wat er hem of haar te wachten staat. Trends-redacteur Jozef Vangelder ging ter plekke kijken en polste wat er bij de Griekse bevolking leeft.

De Griekse eerste minister Alexis Tsipras heeft woensdag forse kritiek geuit op 'bepaalde instellingen' - met name het IMF - die volgens hem de 'compenserende maatregelen' van zijn regering niet aanvaarden. Tsipras meldt via Twitter dat 'bepaalde schuldeisers' de 'compenserende voorstellen' van zijn regering herhaaldelijk hebben verworpen. Dat is nooit eerder het geval geweest, ook niet in Ierland of Portugal, luidt het op Twitter."Toen hij voor zijn vertrek naar Brussel zijn medewerkers toesprak", waar hij samenzit met de kredietverleners van de Europese Commissie, de ECB en het IMF, heeft Tsipras ontgoocheld gereageerd "op de eisen van sommige instellingen die de compenserende maatregelen niet aanvaarden", meldde een regeringsbron woensdagmiddag. Tsipras zou met name het IMF viseren, die volgens de regering in Athene bepaalde voorstellen die Griekenland maandag heeft ingediend niet zou aanvaarden. Uit het getwitter van Tsipras blijkt voorts dat hij zich afvraagt welke beweegreden aan de basis ligt om bepaalde van zijn voorstellen te verwerpen.Het is overigens niet de eerste keer dat de Griekse premier van leer trekt tegen het IMF. Dat gebeurde bijvoorbeeld halweg juni toen Tsipras sneerde dat het IMF 'een criminele verantwoordelijkheid' draagt.IMF-topvrouw Lagarde toonde enkele dagen later op haar beurt geen genade voor de Griekse regeringsleider.Het is bovendien lang niet zeker dat premier Tsipras zijn nieuwe voorstellen - als die al aanvaard zouden worden door de schuldeisers - door het Griekse parlement geloodst krijgt. "Ik denk dat het programma zoals het nu voorligt moeilijk door ons kan worden goedgekeurd", aldus vicevoorzitter van het parlement Alexis Mitropoulos in een reactie op de 21 voorstellen die de Griekse regeringsleider aan Europa had voorgelegd.Het kat-en-muisspel tussen Griekenland en zijn schuldeisers duurt dus nog een beetje voort met de bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën - verzameld in de eurogroep - in het vooruitzicht. Afspraak woensdagavond - vanavond - om 19 uur in Brussel.(Belga/BO)