Trump: drastische lastenverlaging wordt ‘groot, mooi kerstgeschenk’

Donald Trump geflankeerd door de top-Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, Paul Ryan en Mitch McConnell © REUTERS

President Donald Trump noemde een Republikeins plan om de belastingen in de VS te verlagen een ‘groot, mooi kerstgeschenk’. Maar of de voorstellen tegen kerst goedgekeurd zullen zijn, is nog de vraag. Volgens de Democraten komen de voorstellen vooral de rijken ten goede.

De Republikeinen hebben donderdag in het Amerikaanse Congres hun voorstellen voor een omvangrijke belastinghervorming bekendgemaakt. Het is de grootste hervorming sinds die van Ronald Reagan in 1986. Het document, 429 pagina’s lang, omvat zowel wijzigingen voor particulieren als bedrijven. In totaal zou over een periode van 10 jaar 1500 miljard dollar minder geïnd worden.

Onder meer de verkiezingsbelofte van Donald Trump om de vennootschapsbelasting te doen dalen tot 20 procent, staat in het plan. Volgens schattingen zullen 1000 van de 1500 miljard dollar aan lastenverlaging naar bedrijven gaan.

Over de tekst werd maanden gediscussieerd binnen de partij. De belastinghervorming is een van de kernbeloftes van de Republikeinen.

De partij, die de meerderheid heeft in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, wil de hervorming voor het einde van het jaar doordrukken, maar ze krijgt te maken met eensgezinde Democratische oppositie en ook enig gerommel van bepaalde Republikeinen.

Behalve de vennootschapsbelasting zal ook de inkomstenbelasting dalen, De hoogste schaal -39,6 procent- blijft ongewijzigd maar zal enkel voor de grootste verdieners -vanaf 1 miljoen dollar inkomsten voor een gezin- worden toegepast.

Daarnaast zijn de schalen: 0, 12, 25 en 35 procent.

Een koppel dat tot 24.000 dollar verdient valt in de 0-schaal. De limiet voor de 0-taks is ongeveer verdubbeld. Tot 90.000 dollar zit een koppel aan 12 procent, tot 260.000 dollar aan 25 procent en tot een miljoen aan 35 procent.

Verzet van immobiliënsector

De hervorming voorziet ook in het afschaffen van heel wat fiscale aftrekken. Slechts enkele grote aftrekposten (zoals het woonkrediet of pensioensparen) blijven bestaan, maar die van nieuwe hypotheken wordt wel beperkt. Wat al weerstand oplevert van de immobiliënlobby.

Ander opmerkelijk voorstel is een belastingtarief van 12 procent, op inkomsten van multinationals in het buitenland. ‘Een modaal gezien van vier personen zal zijn belastingen met gemiddeld 1182 dollar per jaar zien dalen’, verklaarde Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Volgens hem komt dat bedrag overeen met een jaarfactuur voor telecom of benzine. ‘We vereenvoudigen zoveel zaken, dat de belastingaangifte kan worden teruggebracht tot het formaat van een postkaart’. Dat was een andere verkiezingsbelofte van Trump.

Een ander punt is controversieel omdat het vooral ‘Democratische staten’ lijkt te raken. Er komt een beperking op de aftrekbaarheid van locale taksen.

Dit zal alleen nog van toepassing zijn op eigendomslasten, met een maximale aftrek van 10.000 dollar. In het huidige systeem zijn alle plaatselijke belastingen aftrekbaar. Dit is vooral van belang in gebieden met hoge plaatselijke belastingen zoals New York of Californië, wat niet toevallig Democratische gebieden zijn.

Enkele Republikeinse verkozenen in New York hebben zich al gedistantieerd van dit deel van het pakket.

Andere Republikeinen, zoals senator Bob Corker, maken zich zorgen over het gat in de begroting. Met een overheidsschuld van 20.000 miljard dollar is het volgens Corker onverantwoord om zomaar 1500 miljard aan de put toe te voegen.

Democratische weerstand

Aan Democratische kant is het verzet tegen de plannen vrijwel algemeen. ‘De Republikeinen hebben deze tekst in de schaduw geschreven en willen hem nu zo snel mogelijk door het Congres jagen, voor hij goed kan worden bestudeerd’, zei fractieleidster in het Huis van Afgevaardigen Nancy Pelosi. Volgens haar komt de hervorming vooral de 1 procent rijksten ten goede, meer dan de middenklasse.

Senator Elizabeth Warren verklaarde dat buitenlandse investeerders meer winst boeken dan gewone Amerikanen. Maar het is vooral, zei ze, ‘een geschenk van 2000 miljard dollar aan de grote bedrijven’.

Zowel de top-Republikeinen in het Congres als president Trump zijn gevlast op een snelle goedkeuring van het plan, wat hen eindelijk een parlementaire overwinning zou bezorgen, na het meervoudig debacle rond de afschaffing van Obamacare.

Maar met name in de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid van twee zetels hebben, is het nog verre van zeker of het plan de nodige stemmen krijgt. Ook: om een snelle afhandeling mogelijk te maken, moeten de plannen binnen de 1500 miljard dollar marge blijven. Als het verlies voor de schatkist groter wordt, kan de behandelingsprocedure door de Democraten uitgerokken worden, en wordt kerstmis onhaalbaar.

Partner Content