'Voor we investeren moeten eerst de afgesproken besparingen gerealiseerd worden. Er is afgesproken dat dit jaar 150 miljoen euro wordt bespaard, maar niet iedereen heeft zich aan die afspraak gehouden. In onderwijs, welzijn, werk en de kinderbijslag moeten nog enkele tientallen miljoenen euro's worden bespaard', waarschuwt Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein zaterdag in De Tijd en Het Laatste Nieuws op de vooravond van de Vlaamse begrotingsbesprekingen.

Volgens de kranten moet de Vlaamse regering op zoek naar zowat 500 miljoen euro, maar de minister wijst erop dat een aantal ministers hun afgesproken besparingen nog niet gerealiseerd hebben.

'Volgend jaar moeten efficiëntie-oefeningen in onderwijs, welzijn, kinderbijslag, onderzoek en ambtenarij 150 miljoen opleveren', aldus Tommelein, die stelt dat 'er hier en daar nog een extra duwtje nodig is'.

Volgens Bart Tommelein zal de begroting 2017 in evenwicht zijn, exclusief de investeringen voor Oosterweel. 'Europa verplicht ons om de investering in de Oosterweelverbinding op te nemen in de begroting zodra de werken van start gaan. Dat betekent dat ik de volledige kostprijs van de Oosterweelverbinding - 3,5 miljard euro - de komende jaren in de begroting moet inschrijven. Maar dat is 10 procent van mijn totale begroting', stelt de Open VLD'er. Problemen met de federale regering verwacht hij niet, verwijzend naar de oproep van premier Charles Michel (MR)voor een investeringspact met de regio's. 'Als men het ernstig meent dat we moeten investeren, dan moeten de Europese regels worden aangepast.' (Belga/SD)

Volgens de kranten moet de Vlaamse regering op zoek naar zowat 500 miljoen euro, maar de minister wijst erop dat een aantal ministers hun afgesproken besparingen nog niet gerealiseerd hebben. 'Volgend jaar moeten efficiëntie-oefeningen in onderwijs, welzijn, kinderbijslag, onderzoek en ambtenarij 150 miljoen opleveren', aldus Tommelein, die stelt dat 'er hier en daar nog een extra duwtje nodig is'. Volgens Bart Tommelein zal de begroting 2017 in evenwicht zijn, exclusief de investeringen voor Oosterweel. 'Europa verplicht ons om de investering in de Oosterweelverbinding op te nemen in de begroting zodra de werken van start gaan. Dat betekent dat ik de volledige kostprijs van de Oosterweelverbinding - 3,5 miljard euro - de komende jaren in de begroting moet inschrijven. Maar dat is 10 procent van mijn totale begroting', stelt de Open VLD'er. Problemen met de federale regering verwacht hij niet, verwijzend naar de oproep van premier Charles Michel (MR)voor een investeringspact met de regio's. 'Als men het ernstig meent dat we moeten investeren, dan moeten de Europese regels worden aangepast.' (Belga/SD)