In De Zevende Dag gingen Ben Weyts en Bruno Tobback, de ondervoorzitter van N-VA en voorzitter van SP.A, in debat over de werkloosheidsuitkeringen. Weyts en Tobback stonden in die discussie tegenover elkaar.

De N-VA van Weyts wil de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd. In het N-VA-programma worden die uitkeringen opgetrokken, maar beperkt tot twee jaar. Wie daarna nog steeds geen werk heeft, vervalt in een leefloon. Dat idee noemt Tobback 'fundamenteel onrechtvaardig.'

Weyts werpt daartegen op dat de sociale zekerheid voor N-VA 'een trampoline die mensen naar werkt katapulteert' moet zijn. Het is onaanvaardbaar dat mensen tot aan hun pensioen in werkloosheid blijven hangen, aldus Weyts. Tobback ziet een denkfout: 'Je creëert geen werk door de uitkering af te nemen. Er zitten gaten in de trampoline van de N-VA. Je zet geen mensen aan het werk door ze naar het OCMW te sturen, wel met een onderwijshervorming of een loonlastenverlaging.' (SD)

In De Zevende Dag gingen Ben Weyts en Bruno Tobback, de ondervoorzitter van N-VA en voorzitter van SP.A, in debat over de werkloosheidsuitkeringen. Weyts en Tobback stonden in die discussie tegenover elkaar. De N-VA van Weyts wil de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd. In het N-VA-programma worden die uitkeringen opgetrokken, maar beperkt tot twee jaar. Wie daarna nog steeds geen werk heeft, vervalt in een leefloon. Dat idee noemt Tobback 'fundamenteel onrechtvaardig.' Weyts werpt daartegen op dat de sociale zekerheid voor N-VA 'een trampoline die mensen naar werkt katapulteert' moet zijn. Het is onaanvaardbaar dat mensen tot aan hun pensioen in werkloosheid blijven hangen, aldus Weyts. Tobback ziet een denkfout: 'Je creëert geen werk door de uitkering af te nemen. Er zitten gaten in de trampoline van de N-VA. Je zet geen mensen aan het werk door ze naar het OCMW te sturen, wel met een onderwijshervorming of een loonlastenverlaging.' (SD)