De grootste toename was er bij de werklozen en dan vooral bij de tijdelijke werklozen. Hun aantal steeg met 28.185 (+87 procent) tot een daggemiddelde van 60.566 werklozen.

Georges Carlens, de nieuwe administrateur-generaal van de RVA, wees er bij de voorstelling van de cijfers op dat de tijdelijke werkloosheid in elk geval een goede schokdemper is gebleken in tijden van crisis. "Als we de tijdelijke werkloosheid niet zouden gehad hebben, was de volledige werkloosheid mogelijk dubbel zo sterk gestegen", zei hij. De toename van het aantal volledig uitkeringsgerechtigd werklozen nam in 2009 eveneens toe met zo'n 30.275.

Los van de crisis valt het blijvende succes op van maatregelen om de arbeidsduur te verkorten. Het tijdskrediet steeg opnieuw met 7,6 procent en specifieke vormen zoals ouderschapsverlof (+18 pct) groeien nog sterker. Vooral het 4/5-tijdskrediet en het tijdskrediet bij 50-plussers zijn in trek.

Ook de dienstencheques kennen een stijgend succes. Het aantal actieve gebruikers steeg met 14,6 pct, het aantal gebruikte cheques met ruim 20 procent. Vooral Wallonië en Brussel zijn aan een inhaalbeweging bezig. Ook het aantal erkende dienstenchequebedrijven blijft stijgen (+17,3 pct).

Voor 2010 bleef topman Carlens voorzichtig. De volledige werkloosheid zou verder blijven toenemen (+ 39.800), maar de tijdelijke werkloosheid zal waarschijnlijk verbeteren.

De grootste toename was er bij de werklozen en dan vooral bij de tijdelijke werklozen. Hun aantal steeg met 28.185 (+87 procent) tot een daggemiddelde van 60.566 werklozen. Georges Carlens, de nieuwe administrateur-generaal van de RVA, wees er bij de voorstelling van de cijfers op dat de tijdelijke werkloosheid in elk geval een goede schokdemper is gebleken in tijden van crisis. "Als we de tijdelijke werkloosheid niet zouden gehad hebben, was de volledige werkloosheid mogelijk dubbel zo sterk gestegen", zei hij. De toename van het aantal volledig uitkeringsgerechtigd werklozen nam in 2009 eveneens toe met zo'n 30.275. Los van de crisis valt het blijvende succes op van maatregelen om de arbeidsduur te verkorten. Het tijdskrediet steeg opnieuw met 7,6 procent en specifieke vormen zoals ouderschapsverlof (+18 pct) groeien nog sterker. Vooral het 4/5-tijdskrediet en het tijdskrediet bij 50-plussers zijn in trek. Ook de dienstencheques kennen een stijgend succes. Het aantal actieve gebruikers steeg met 14,6 pct, het aantal gebruikte cheques met ruim 20 procent. Vooral Wallonië en Brussel zijn aan een inhaalbeweging bezig. Ook het aantal erkende dienstenchequebedrijven blijft stijgen (+17,3 pct). Voor 2010 bleef topman Carlens voorzichtig. De volledige werkloosheid zou verder blijven toenemen (+ 39.800), maar de tijdelijke werkloosheid zal waarschijnlijk verbeteren.