Al tien Italiaanse grootsteden - steden met meer dan 50.000 inwoners - bengelen op de rand van het bankroet. Dat meldt de Italiaanse krant La Stampa. Bovenaan de lijst staan Napels en Palermo, de provinciehoofdstad van Sicilië dat ook afstevent op een faillissement. Geen goed nieuws, zeker niet nu de rente op Italiaans staatspapier opnieuw de hoogte inschiet.

Alle inspanningen ten spijt

De Italiaanse regering heeft al geruime tijd een speciale task force ingericht om de steden uit de problemen te halen, en vooral om nog erger te vermijden. Ondanks die inspanningen stevenen de steden af op een bankroet. "De laatste klap, of zeg maar de genadeslag, komt eraan", aldus Paolo Baroni voor La Stampa.

"De harmonisering van de boekhouding en de begroting vraagt een devaluatie van de overschotten met 25%", aldus Baroni. Aangezien die overschotten vaak schromelijk overdreven werden in de begroting, betekent zo'n devaluatie een stevige hap uit een nu al onbestaand budget.

Meer vraag naar staatsinterventie

Volgens cijfers van de federale overheid vragen steeds meer gemeenten tussenkomt van de overheid. Van gemiddeld een of twee aanvragen per jaar, is het aantal de laatste twee jaar gestegen naar ongeveer 25 aanvragen. Zelfs gemeenten uit Noord- en Centraal-Italië vragen nu steun, iets wat tot voor kort nog nooit gebeurd was. Alessandria (een provinciehoofdstad in Piemonte, Noord-Italië, nvdr.) bijvoorbeeld bezweek onlangs onder een schuld van 100 miljoen euro.

Baroni: 'Burgemeesters vinden kassa leeg terug'

De steden en gemeenten sukkelen niet enkel met hun begroting, maar ook met hun kassa. "De burgemeester vindt die vaak leeg terug", aldus Baroni. Hervormingen van de Italiaanse Thesaurie zorgden ervoor dat de nationale schatkist meer liquiditeiten kan genieten, maar maakt het voor de lokale overheden moeilijker om goedkope(re) leningen bij banken te krijgen.

Minder transfers

Binnenkort sluiten de lokale overheden hun begroting voor 2012 af. De transfers van de Italiaanse regering naar de lokale overheden worden teruggeschroefd met 500 miljoen euro. "Dat bedrag zomaar uit onze begroting halen, veroorzaakt niet enkel problemen voor ons budget, maar brengt ook andere doelstellingen van het stabiliteitspact (regels en doelstellingen voor lokale overheden, nvdr.) in de problemen", zegt Graziano del Rio, de voorzitter van Anci, een koepelorganisatie van de Italiaanse gemeenten, en burgemeester van de Noord-Italiaanse provincie Reggio Emilia. (GM)

Al tien Italiaanse grootsteden - steden met meer dan 50.000 inwoners - bengelen op de rand van het bankroet. Dat meldt de Italiaanse krant La Stampa. Bovenaan de lijst staan Napels en Palermo, de provinciehoofdstad van Sicilië dat ook afstevent op een faillissement. Geen goed nieuws, zeker niet nu de rente op Italiaans staatspapier opnieuw de hoogte inschiet.Alle inspanningen ten spijtDe Italiaanse regering heeft al geruime tijd een speciale task force ingericht om de steden uit de problemen te halen, en vooral om nog erger te vermijden. Ondanks die inspanningen stevenen de steden af op een bankroet. "De laatste klap, of zeg maar de genadeslag, komt eraan", aldus Paolo Baroni voor La Stampa. "De harmonisering van de boekhouding en de begroting vraagt een devaluatie van de overschotten met 25%", aldus Baroni. Aangezien die overschotten vaak schromelijk overdreven werden in de begroting, betekent zo'n devaluatie een stevige hap uit een nu al onbestaand budget.Meer vraag naar staatsinterventieVolgens cijfers van de federale overheid vragen steeds meer gemeenten tussenkomt van de overheid. Van gemiddeld een of twee aanvragen per jaar, is het aantal de laatste twee jaar gestegen naar ongeveer 25 aanvragen. Zelfs gemeenten uit Noord- en Centraal-Italië vragen nu steun, iets wat tot voor kort nog nooit gebeurd was. Alessandria (een provinciehoofdstad in Piemonte, Noord-Italië, nvdr.) bijvoorbeeld bezweek onlangs onder een schuld van 100 miljoen euro.Baroni: 'Burgemeesters vinden kassa leeg terug'De steden en gemeenten sukkelen niet enkel met hun begroting, maar ook met hun kassa. "De burgemeester vindt die vaak leeg terug", aldus Baroni. Hervormingen van de Italiaanse Thesaurie zorgden ervoor dat de nationale schatkist meer liquiditeiten kan genieten, maar maakt het voor de lokale overheden moeilijker om goedkope(re) leningen bij banken te krijgen.Minder transfersBinnenkort sluiten de lokale overheden hun begroting voor 2012 af. De transfers van de Italiaanse regering naar de lokale overheden worden teruggeschroefd met 500 miljoen euro. "Dat bedrag zomaar uit onze begroting halen, veroorzaakt niet enkel problemen voor ons budget, maar brengt ook andere doelstellingen van het stabiliteitspact (regels en doelstellingen voor lokale overheden, nvdr.) in de problemen", zegt Graziano del Rio, de voorzitter van Anci, een koepelorganisatie van de Italiaanse gemeenten, en burgemeester van de Noord-Italiaanse provincie Reggio Emilia. (GM)