Theresa May wordt beschouwd als de gedoodverfde opvolger van premier David Cameron bij de Britse Conservatieven. Cameron had zijn lot verbonden aan het resultaat van het Britse referendum op 23 juni. De premier gokte op een positief resultaat voor de 'blijvers', maar het draaide anders uit. 52 procent van de Britten die gingen stemmen, keerde de Europese Unie openlijk de rug toe.

Hoe een brexit er in de praktijk uit zal zien blijft onduidelijk. Daarover moet onderhandeld worden. Cruciaal in de onderhandelingsfase is het beruchte artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon. Dat artikel biedt EU-landen de mogelijkheid om de Unie te verlaten. Zodra het artikel 50 in werking treedt, kan het nog ruim twee jaar duren vooraleer de exit een feit is.

Als het van Theresa May afhangt - ze wordt ook weleens de nieuwe Margaret Thatcher genoemd - zullen de Europese gesprekspartners nog een zware dobber hebben aan de Britse exit. Volgens de Britse krant The Independent belooft ze namelijk 'verdomd lastig' ('bloody difficult') te zijn tijdens de onderhandelingen over de brexit.

May herinnert er fijntjes aan dat de Conservatieve voorman en voormalige minister Ken Clarke haar bij SkyNews omschreef als een 'een verdomd lastige vrouw'. May maakt zich sterk dat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat binnenkort zal beamen.

Als de verwachtingen worden ingelost, volgt Theresa May op 9 september 2016 David Cameron op aan het hoofd van de Britse Conservatieve partij.

May, die dinsdag de eerste ronde makkelijk won met 165 voorkeurstemmen, heeft beloofd de (Conservatieve) partij en het land te verenigen in de nasleep van het referendum.

De Conservatieve parlementsleden hebben donderdag in een tweede stemronde overigens opnieuw met overtuiging voor Theresa May gestemd. May mocht rekenen op 199 stemmen, gevolgd door Andrea Leadsom, die er 84 kreeg. Michael Gove viel vandaag als fervent brexit-voorstander af met de minste stemmen achter zijn naam (46).

Op die manier blijven er nog twee kandidaten over in de race naar het partijleiderschap en de post van eerste minister. Daarna mogen 150.000 partijleden zich uitspreken over wie de Britse Conservatieven mag gaan leiden.

(BO)

Theresa May wordt beschouwd als de gedoodverfde opvolger van premier David Cameron bij de Britse Conservatieven. Cameron had zijn lot verbonden aan het resultaat van het Britse referendum op 23 juni. De premier gokte op een positief resultaat voor de 'blijvers', maar het draaide anders uit. 52 procent van de Britten die gingen stemmen, keerde de Europese Unie openlijk de rug toe.Hoe een brexit er in de praktijk uit zal zien blijft onduidelijk. Daarover moet onderhandeld worden. Cruciaal in de onderhandelingsfase is het beruchte artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon. Dat artikel biedt EU-landen de mogelijkheid om de Unie te verlaten. Zodra het artikel 50 in werking treedt, kan het nog ruim twee jaar duren vooraleer de exit een feit is.Als het van Theresa May afhangt - ze wordt ook weleens de nieuwe Margaret Thatcher genoemd - zullen de Europese gesprekspartners nog een zware dobber hebben aan de Britse exit. Volgens de Britse krant The Independent belooft ze namelijk 'verdomd lastig' ('bloody difficult') te zijn tijdens de onderhandelingen over de brexit.May herinnert er fijntjes aan dat de Conservatieve voorman en voormalige minister Ken Clarke haar bij SkyNews omschreef als een 'een verdomd lastige vrouw'. May maakt zich sterk dat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat binnenkort zal beamen.Als de verwachtingen worden ingelost, volgt Theresa May op 9 september 2016 David Cameron op aan het hoofd van de Britse Conservatieve partij. May, die dinsdag de eerste ronde makkelijk won met 165 voorkeurstemmen, heeft beloofd de (Conservatieve) partij en het land te verenigen in de nasleep van het referendum.De Conservatieve parlementsleden hebben donderdag in een tweede stemronde overigens opnieuw met overtuiging voor Theresa May gestemd. May mocht rekenen op 199 stemmen, gevolgd door Andrea Leadsom, die er 84 kreeg. Michael Gove viel vandaag als fervent brexit-voorstander af met de minste stemmen achter zijn naam (46). Op die manier blijven er nog twee kandidaten over in de race naar het partijleiderschap en de post van eerste minister. Daarna mogen 150.000 partijleden zich uitspreken over wie de Britse Conservatieven mag gaan leiden.(BO)