Tot die conclusie kwam Peter Gysbrechts, Vlaams parlementslid voor Open Vld, op basis van gegevens die hij opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Werkloze vijftigplussers tot 52 jaar zijn nog steeds verplicht zich vrij te houden voor de arbeidsmarkt. Ze kunnen zich inschrijven in een tewerkstellingscel, zoals bijvoorbeeld het geval was voor de ontslagen arbeiders bij Opel Antwerpen, of een opleiding volgen bij de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling).

Volgens de cijfers van Gysbrechts hebben tussen januari 2008 en juli 2010 amper 22 werklozen tussen 50 en 52 een opleiding gevolgd. Nog eens 190 bruggepensioneerden die zich niet verplicht moeten vrijhouden voor de arbeidsmarkt stapten in een opleiding.

Omgerekend betekent dat volgens het parlementslid dat op 19 maanden tijd ongeveer 11 personen per maand zich hebben aangemeld voor een opleiding of een begeleiding. "Als je weet dat er vandaag meer dan 80.000 bruggepensioneerden zijn, moet je gewoonweg concluderen dat onze inspanningen om 50-plussers opnieuw aan het werk te krijgen ondermaats, zelfs ronduit nalatig zijn," besluit Gysbrechts.

Open Vld wil de vrijstelling van inschrijven bij de VDAB optrekken van 52 naar 58 jaar, zowel voor de huidige als de nieuwe werkzoekenden.

Minister Muyters van zijn kant heeft het huidige beleid voor werkloze 50-plussers geëvalueerd en de evaluatie voorgelegd aan de sociale partners.

Tot die conclusie kwam Peter Gysbrechts, Vlaams parlementslid voor Open Vld, op basis van gegevens die hij opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Werkloze vijftigplussers tot 52 jaar zijn nog steeds verplicht zich vrij te houden voor de arbeidsmarkt. Ze kunnen zich inschrijven in een tewerkstellingscel, zoals bijvoorbeeld het geval was voor de ontslagen arbeiders bij Opel Antwerpen, of een opleiding volgen bij de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling). Volgens de cijfers van Gysbrechts hebben tussen januari 2008 en juli 2010 amper 22 werklozen tussen 50 en 52 een opleiding gevolgd. Nog eens 190 bruggepensioneerden die zich niet verplicht moeten vrijhouden voor de arbeidsmarkt stapten in een opleiding. Omgerekend betekent dat volgens het parlementslid dat op 19 maanden tijd ongeveer 11 personen per maand zich hebben aangemeld voor een opleiding of een begeleiding. "Als je weet dat er vandaag meer dan 80.000 bruggepensioneerden zijn, moet je gewoonweg concluderen dat onze inspanningen om 50-plussers opnieuw aan het werk te krijgen ondermaats, zelfs ronduit nalatig zijn," besluit Gysbrechts.Open Vld wil de vrijstelling van inschrijven bij de VDAB optrekken van 52 naar 58 jaar, zowel voor de huidige als de nieuwe werkzoekenden. Minister Muyters van zijn kant heeft het huidige beleid voor werkloze 50-plussers geëvalueerd en de evaluatie voorgelegd aan de sociale partners.