Op 21 december verknalden de vier regulatoren van de Belgische communicatiesector - VRM, BIPT, CSA en Medienrat - de kerstvakantie van de Telenet-top met een plan om Telenet en andere kabeloperatoren te dwingen hun netwerk open te stellen voor concurrenten.

Meer bepaald zouden de kabeloperatoren hun analoge televisieproduct ook aan andere operatoren moeten doorverkopen. Ze zouden toegang moeten verlenen tot hun digitale tv-platform en een groothandelsaanbod voor breedband internet beschikbaar moeten stellen. Dat laatste enkel in combinatie met toegang tot digitale televisie. Omgekeerd zou Belgacom zijn digitale tv-platform voor doorverkoop ook aan andere partijen moeten leveren.

Drie bijsturingen Dat voorstel is nu na consultatie op drie punten bijgestuurd, meldt Telenet zelf. Belgacom wordt uitgesloten van gebruikmaking van het digitale tv-platform en de internetdiensten van de kabelaars, dus niet van hun analoge groothandelsaanbod.

Er komen strikte beperkingen op de manier waarop doorverkopers mogen omgaan met het digitale tv-platform en de breedbandinternetdiensten van de kabeloperatoren. Zij krijgen dus minder vrijheid voor de formulering van hun aanbiedingen in termen van kanalen, snelheid, volume, enzovoort.

De prijs van het groothandelsaanbod van de kabelaars wordt bepaald volgens een "retail-minus" formule - en dan nog na een nieuwe consultatieronde. Retail-minus betekent dat doorverkopers een marge krijgen (de "minus") tegenover de prijs die Telenet voor zijn aanbod aan eindgebruikers vraagt (de "retail").

Vervolg op 20 augustusHet voorstel gaat nu naar de Europese Commissie die tegen 20 augustus 2011 moet reageren. Als die reactie positief is, moet er met Telenet nog over het eigenlijke aanbod worden onderhandeld. Dat zal volgens Telenet minstens een jaar duren. "Telenet zal ook de gelegenheid hebben om de definitieve beslissing juridisch te betwisten", meldt de Mechelse kabeloperator. Volgens Telenet is regulering overbodig omdat er een voldoende keuze is aan tv-platformen en nog "slechts 28% van de populatie uitsluitend naar analoge tv kijkt".

Commentaar

Het nieuwe voorstel, waarvan de officiële tekst dus nog niet publiek is, lijkt op basis van de Telenet-informatie al veel minder gevaarlijk voor de winstmarges van Telenet dan het vorige. Door de vrijheid van de doorverkopers te beperken, zullen ze zich moeilijker van Telenet kunnen differentiëren. Anderzijds is de "retail-minus" manier van prijsbepaling bijna een garantie dat de prijzen weinig zullen veranderen. Het systeem bestaat al in Canada. Daar is geen sprake van lage prijzen en een scherpe concurrentie.

Er is een alternatief voor "retail-minus". Daarin berekent de regulator tegen welke prijs een efficiënte operator zijn groothandelsdiensten met een redelijke winstmarge kan leveren. Die aanpak is gewoonlijk veel minder vriendelijk voor de dominante operator.

B.L.

Op 21 december verknalden de vier regulatoren van de Belgische communicatiesector - VRM, BIPT, CSA en Medienrat - de kerstvakantie van de Telenet-top met een plan om Telenet en andere kabeloperatoren te dwingen hun netwerk open te stellen voor concurrenten. Meer bepaald zouden de kabeloperatoren hun analoge televisieproduct ook aan andere operatoren moeten doorverkopen. Ze zouden toegang moeten verlenen tot hun digitale tv-platform en een groothandelsaanbod voor breedband internet beschikbaar moeten stellen. Dat laatste enkel in combinatie met toegang tot digitale televisie. Omgekeerd zou Belgacom zijn digitale tv-platform voor doorverkoop ook aan andere partijen moeten leveren. Drie bijsturingen Dat voorstel is nu na consultatie op drie punten bijgestuurd, meldt Telenet zelf. Belgacom wordt uitgesloten van gebruikmaking van het digitale tv-platform en de internetdiensten van de kabelaars, dus niet van hun analoge groothandelsaanbod. Er komen strikte beperkingen op de manier waarop doorverkopers mogen omgaan met het digitale tv-platform en de breedbandinternetdiensten van de kabeloperatoren. Zij krijgen dus minder vrijheid voor de formulering van hun aanbiedingen in termen van kanalen, snelheid, volume, enzovoort. De prijs van het groothandelsaanbod van de kabelaars wordt bepaald volgens een "retail-minus" formule - en dan nog na een nieuwe consultatieronde. Retail-minus betekent dat doorverkopers een marge krijgen (de "minus") tegenover de prijs die Telenet voor zijn aanbod aan eindgebruikers vraagt (de "retail"). Vervolg op 20 augustusHet voorstel gaat nu naar de Europese Commissie die tegen 20 augustus 2011 moet reageren. Als die reactie positief is, moet er met Telenet nog over het eigenlijke aanbod worden onderhandeld. Dat zal volgens Telenet minstens een jaar duren. "Telenet zal ook de gelegenheid hebben om de definitieve beslissing juridisch te betwisten", meldt de Mechelse kabeloperator. Volgens Telenet is regulering overbodig omdat er een voldoende keuze is aan tv-platformen en nog "slechts 28% van de populatie uitsluitend naar analoge tv kijkt".