Vooral de horeca en het toerisme kregen klappen, waardoor de btw-inkomsten na vijf maanden 359 miljoen euro achterliggen op schema. Ook de voorafbetalingen van bedrijven liggen 305 miljoen lager dan geraamd. Door de lage rente is het voor bedrijven minder aantrekkelijk om voorafbetalingen te doen.

Tegenvallende opbrengsten speculatietaks

Voorts blijkt dat de speculatietaks een slag in het water is. Er wordt minder op de beurs gehandeld, de inkomsten uit de beurstaks komen bijna 100 miljoen euro lager uit dan verwacht. Ook de inkomsten uit roerende voorheffing hinken 305 miljoen euro achterop. Er is wel voor ruim 200 miljoen euro meer bedrijfsvoorheffing geïnd.

De mindere fiscale ontvangsten komen bovenop het gat in de sociale zekerheid. Vorige week raakte bekend dat het tekort in de sociale zekerheid is opgelopen tot 748 miljoen euro. Dat is 229 miljoen euro meer dan bij de begrotingscontrole van april was vastgesteld.

Volgens Van Overtveldt is er geen reden tot paniek, want in dezelfde periode vorig jaar bedroeg de achterstand in de fiscale inkomsten liefst 1,4 miljard euro. Hij is er bovendien van overtuigd dat er sprake is van een herstel in mei, waardoor "de achterstand in de loop van het jaar kan worden goedgemaakt."

Midden juli komt het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt, met een raming over het bedrag dat moet worden bespaard. (Belga/NS)

Vooral de horeca en het toerisme kregen klappen, waardoor de btw-inkomsten na vijf maanden 359 miljoen euro achterliggen op schema. Ook de voorafbetalingen van bedrijven liggen 305 miljoen lager dan geraamd. Door de lage rente is het voor bedrijven minder aantrekkelijk om voorafbetalingen te doen. Voorts blijkt dat de speculatietaks een slag in het water is. Er wordt minder op de beurs gehandeld, de inkomsten uit de beurstaks komen bijna 100 miljoen euro lager uit dan verwacht. Ook de inkomsten uit roerende voorheffing hinken 305 miljoen euro achterop. Er is wel voor ruim 200 miljoen euro meer bedrijfsvoorheffing geïnd. De mindere fiscale ontvangsten komen bovenop het gat in de sociale zekerheid. Vorige week raakte bekend dat het tekort in de sociale zekerheid is opgelopen tot 748 miljoen euro. Dat is 229 miljoen euro meer dan bij de begrotingscontrole van april was vastgesteld. Volgens Van Overtveldt is er geen reden tot paniek, want in dezelfde periode vorig jaar bedroeg de achterstand in de fiscale inkomsten liefst 1,4 miljard euro. Hij is er bovendien van overtuigd dat er sprake is van een herstel in mei, waardoor "de achterstand in de loop van het jaar kan worden goedgemaakt."Midden juli komt het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt, met een raming over het bedrag dat moet worden bespaard. (Belga/NS)