Dat blijkt uit een studie van de federale energieregulator CREG. De publicatie wint aan belang gezien de veiligheidsproblematiek van de kerncentrales Doel 3 en mogelijk ook Tihange 2. Premier Elio Di Rupo verzekerde al dat er geen black-outs dreigen in 2013 en 2014 indien beide centrales dicht zouden moeten blijven.

Wat de gasbevoorrading betreft waren er geen problemen tijdens de koudegolf van februari 2012. Voor hoogcalorisch gas (74 procent van de markt), was er zelfs export van voorzieningszekerheid mogelijk. Ook de bevoorradingszekerheid van elektriciteit kwam niet in gevaar. Er bleef altijd een productiemarge van minstens 370 MW.

Vier graden kouder en ...
Maar met de geregistreerde temperaturen was er sprake van een minimale equivalente temperatuur (Teq) van -7,2 graden. "De koudegolf van februari 2012 was weliswaar kouder en langer dan de andere koudegolven van de voorbije jaren, maar dat neemt niet weg dat de temperatuur nog kouder kan zijn," waarschuwt de CREG.

De bevoorradingszekerheid moet tot -11,2 Teq gegarandeerd zijn. Bij -11,2 Teq zou de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd geweest zijn op 1 dag, namelijk 9 februari 2012. En, merkt de regulator op, door de economische crisis was er sowieso een lagere elektriciteitsvraag. Bij een economie die op het niveau van 2006-2008 zou produceren, zou de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd geweest zijn voor vier dagen (7 tot 10 februari). En indien de centrales waarvan Electrabel de sluiting aankondigde (Awirs 5 en Ruien 5 en 6) in februari niet beschikbaar geweest waren, zouden er tijdens de koudegolf enkele dagen problemen geweest zijn voor de bevoorradingszekerheid (dus niet uitgaande van het extreme -11, Teq-scenario).

Ook merkt de CREG op dat bij extreme omstandigheden niet gerekend kan worden op een netto-invoer van elektriciteit. "Met andere woorden, als het om de bevoorradingszekerheid van België gaat, dan verliest de grote importcapaciteit die België heeft op de Franse grens haar waarde, indien er aangenomen wordt dat Frankrijk bij zeer lage temperaturen capaciteit tekort heeft en bijgevolg moet importeren, wat realistisch is."

Elia: 'Voldoende invoercapaciteit, mits verkoper'

Het Belgisch elektriciteitsnet is principieel in staat om via invoer een eventueel uitvallen van Doel 3 en Tihange 2 op te vangen, op voorwaarde dat in het buitenland verkopers worden gevonden om elektriciteit uit te voeren naar ons land. Dat zegt Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet.

Indien het toch tot tekorten komt, zal Elia eerst de reservecapaciteit aanspreken en de afschakelbare klanten vragen om af te sluiten. Dat zijn grote industriële verbruikers die een akkoord hebben met Elia om bij tekorten binnen de drie minuten hun verbruik af te sluiten. Indien dat nog onvoldoende is, gaat Elia over tot het afsluitingsplan. Daarbij krijgen strategisch belangrijke afnemers, zoals luchthavens en seveso-bedrijven voorrang. Landelijke zones worden eerst afgesloten. (Belga/KVDA)

Dat blijkt uit een studie van de federale energieregulator CREG. De publicatie wint aan belang gezien de veiligheidsproblematiek van de kerncentrales Doel 3 en mogelijk ook Tihange 2. Premier Elio Di Rupo verzekerde al dat er geen black-outs dreigen in 2013 en 2014 indien beide centrales dicht zouden moeten blijven. Wat de gasbevoorrading betreft waren er geen problemen tijdens de koudegolf van februari 2012. Voor hoogcalorisch gas (74 procent van de markt), was er zelfs export van voorzieningszekerheid mogelijk. Ook de bevoorradingszekerheid van elektriciteit kwam niet in gevaar. Er bleef altijd een productiemarge van minstens 370 MW. Vier graden kouder en ... Maar met de geregistreerde temperaturen was er sprake van een minimale equivalente temperatuur (Teq) van -7,2 graden. "De koudegolf van februari 2012 was weliswaar kouder en langer dan de andere koudegolven van de voorbije jaren, maar dat neemt niet weg dat de temperatuur nog kouder kan zijn," waarschuwt de CREG. De bevoorradingszekerheid moet tot -11,2 Teq gegarandeerd zijn. Bij -11,2 Teq zou de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd geweest zijn op 1 dag, namelijk 9 februari 2012. En, merkt de regulator op, door de economische crisis was er sowieso een lagere elektriciteitsvraag. Bij een economie die op het niveau van 2006-2008 zou produceren, zou de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd geweest zijn voor vier dagen (7 tot 10 februari). En indien de centrales waarvan Electrabel de sluiting aankondigde (Awirs 5 en Ruien 5 en 6) in februari niet beschikbaar geweest waren, zouden er tijdens de koudegolf enkele dagen problemen geweest zijn voor de bevoorradingszekerheid (dus niet uitgaande van het extreme -11, Teq-scenario). Ook merkt de CREG op dat bij extreme omstandigheden niet gerekend kan worden op een netto-invoer van elektriciteit. "Met andere woorden, als het om de bevoorradingszekerheid van België gaat, dan verliest de grote importcapaciteit die België heeft op de Franse grens haar waarde, indien er aangenomen wordt dat Frankrijk bij zeer lage temperaturen capaciteit tekort heeft en bijgevolg moet importeren, wat realistisch is." Elia: 'Voldoende invoercapaciteit, mits verkoper' Het Belgisch elektriciteitsnet is principieel in staat om via invoer een eventueel uitvallen van Doel 3 en Tihange 2 op te vangen, op voorwaarde dat in het buitenland verkopers worden gevonden om elektriciteit uit te voeren naar ons land. Dat zegt Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. Indien het toch tot tekorten komt, zal Elia eerst de reservecapaciteit aanspreken en de afschakelbare klanten vragen om af te sluiten. Dat zijn grote industriële verbruikers die een akkoord hebben met Elia om bij tekorten binnen de drie minuten hun verbruik af te sluiten. Indien dat nog onvoldoende is, gaat Elia over tot het afsluitingsplan. Daarbij krijgen strategisch belangrijke afnemers, zoals luchthavens en seveso-bedrijven voorrang. Landelijke zones worden eerst afgesloten. (Belga/KVDA)