Vanaf 2018 zullen Europese ingezetenen zwart geld niet meer aan het oog van de fiscus kunnen onttrekken door het te verstoppen op een bankrekening in de bergstaat.

Het akkoord is woensdag in Brussel ondertekend door de Letse minister van Financiën Janis Reirs, wiens land momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie behartigt, en de Zwitserse staatssecretaris voor Internationale Financiële Zaken Jacques de Watteville. Ook bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici zette zijn handtekening onder de overeenkomst.

"Dit akkoord kondigt een nieuw tijdperk in fiscale transparantie en samenwerking tussen de Europese Unie en Zwitserland aan. Het is een nieuwe klap voor belastingontwijkers, en een sprong voorwaarts naar een eerlijkere belastingheffing in Europa", zo begroette Moscovici de ondertekening.

Automatische uitwisseling informatie

Het akkoord verplicht de Zwitserse banken om de nationale fiscus inlichtingen te geven over Europese ingezetenen die in de bergstaat een bankrekening aanhouden. Vanaf 2018 wordt die informatie automatisch uitgewisseld met de fiscus in de betrokken EU-lidstaten. Het gaat daarbij niet enkel over interesten, maar ook over andere financiële informatie, zoals dividenden en winsten uit de verkoop van activa.

Het Zwitsers parlement moet het akkoord nog ratificeren. Ook een referendum blijft mogelijk. Intussen hopen de Europeanen tegen het jaareinde gelijkaardige akkoorden te ondertekenen met Andorra, Liechtenstein, Monaco en San Marino.

De Europese inspanningen kaderen in een internationaal offensief dat al jaren aan de gang is en fiscale transparantie wil versterken.

Zwitserland is ook begonnen met namen van zwartspaarders op het internet te publiceren. Tot nu toe heeft de Zwitserse fiscus in april de identiteit van één Belgische belastingontduikers bekendgemaakt. (Belga/NS)

Vanaf 2018 zullen Europese ingezetenen zwart geld niet meer aan het oog van de fiscus kunnen onttrekken door het te verstoppen op een bankrekening in de bergstaat.Het akkoord is woensdag in Brussel ondertekend door de Letse minister van Financiën Janis Reirs, wiens land momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie behartigt, en de Zwitserse staatssecretaris voor Internationale Financiële Zaken Jacques de Watteville. Ook bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici zette zijn handtekening onder de overeenkomst. "Dit akkoord kondigt een nieuw tijdperk in fiscale transparantie en samenwerking tussen de Europese Unie en Zwitserland aan. Het is een nieuwe klap voor belastingontwijkers, en een sprong voorwaarts naar een eerlijkere belastingheffing in Europa", zo begroette Moscovici de ondertekening. Het akkoord verplicht de Zwitserse banken om de nationale fiscus inlichtingen te geven over Europese ingezetenen die in de bergstaat een bankrekening aanhouden. Vanaf 2018 wordt die informatie automatisch uitgewisseld met de fiscus in de betrokken EU-lidstaten. Het gaat daarbij niet enkel over interesten, maar ook over andere financiële informatie, zoals dividenden en winsten uit de verkoop van activa.Het Zwitsers parlement moet het akkoord nog ratificeren. Ook een referendum blijft mogelijk. Intussen hopen de Europeanen tegen het jaareinde gelijkaardige akkoorden te ondertekenen met Andorra, Liechtenstein, Monaco en San Marino. De Europese inspanningen kaderen in een internationaal offensief dat al jaren aan de gang is en fiscale transparantie wil versterken. Zwitserland is ook begonnen met namen van zwartspaarders op het internet te publiceren. Tot nu toe heeft de Zwitserse fiscus in april de identiteit van één Belgische belastingontduikers bekendgemaakt. (Belga/NS)