Strengere Europese regels voor kredietbeoordelaars

© reuters

Gevestigde kredietbeoordelaars, zoals Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch, moeten voortaan transparanter te werk gaan.

Gevestigde kredietbeoordelaars, zoals Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch, moeten voortaan transparanter te werk gaan.

Het Europese Parlement heeft woensdag met een grote meerderheid strengere regels goedgekeurd voor de activiteiten van de ratingagentschappen – of kredietbeoordelaars – die actief zijn in Europa.

Compromis

De nieuwe regels kwamen moeizaam tot stand, aangezien er een compromis tussen de Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europees Parlement moest worden gevonden.

Het compromis moet uiteindelijk een antwoord bieden op de forse kritiek aan het adres van de ratingbureaus. Die kritiek is tweeledig. Enerzijds zouden de kredietbeoordelaars de financiële crisis in 2008 niet hebben zien aankomen, en anderzijds zouden ze de aaropvolgende schuldencrisis hebben aangewakkerd door de kredietwaardering van verschillende lidstaten zonder duidelijke rechtvaardiging te verlagen. Door het verlagen van de kredietwaardering kregen probleemlanden zoals Spanje en Italië het bijzonder moeilijk om staatsobligaties te veilen tegen een betaalbare rente.

Concreet zullen de nieuwe Europese regels van toepassing zijn op alle agentschappen die actief zijn in Europa, waaronder ook de drie grote: Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch.

Transparantie

De nieuwe regels brengen mee dat de agentschappen hun methodologie moeten verduidelijken, en niet langer aanbevelingen mogen doen voor het te voeren beleid van de regeringen.

Twee evaluaties

Niet alleen zij die beoordelen, ook zij die beoordelingen vragen worden onderworpen aan nieuwe regels. De cliënten worden namelijk verplicht de evaluaties van minstens twee ratingagentschappen aan te vragen. Op dit moment volstaat de boordeling van één agentschap.

Belangenconflicten

Om belangenconflicten te vermijden, mogen aandeelhouders van de agentschappen met een belang van meer dan tien procent niet langer meer dan tien procent in handen hebben van doorgelichte bedrijven. Bovendien is het voortaan verboden tegelijk meer dan vijf procent aandelen te bezitten van twee agentschappen.

Sancties

Houden de ratingagentschappen zich niet aan de opgelegde regels, dan worden ze burgerlijk aansprakelijk gesteld. Dat betekent dat ze niet alleen juridisch vervolgd kunnen worden, maar ook mogelijk schadevergoedingen opgelegd krijgen voor onvoldoende onderbouwde kredietbeoordelingen.

De afzonderlijke lidstaten moeten de komende weken wel nog het licht op groen zetten vooraleer de nieuwe regelgeving van toepassing wordt. Het voorstel om een Europees ratingagentschap op te richten, is op dit moment niet aan de orde. Dat voorstel komt op zijn vroegst pas in 2016 opnieuw op tafel. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content