Het aantal nieuwe ondernemingen in Vlaanderen is tijdens de eerste vier maanden van dit jaar gedaald met tien procent gedaald. Ondernemersorganisatie Unizo luidt de alarmbel. België telde in de periode van januari tot en met april van dit jaar 26.667 nieuwe ondernemingen, een daling met 8 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor Vlaanderen bedraagt de daling 10 procent, tot 13.798 starters. De cijfers zullen volgens Unizo nog iets evolueren, maar 'de daling is toch opvallend hoog', zo luidt het.

Ondernemersvertrouwen Unizo-topman Karel Van Eetvelt wijt de daling aan 'de aanhoudende economische crisis, de onzekerheid en het huidige als onvriendelijk gepercipieerd ondernemersklimaat". Volgens de ondernemersorganisatie is het dan ook meer dan vijf voor twaalf om het tij te keren.

Vooral het ondernemersvertrouwen moet op korte termijn naar omhoog. 'Ondernemers willen meer stabiliteit en zekerheid. En dat doe je niet met beloftes, maar met concrete maatregelen. In geen geval mag de belastingdruk voor kmo's en zelfstandigen nog verder stijgen', klinkt het.

Diensten

Opvallend is wel dat in de maand april er in Vlaanderen meer nieuwe ondernemingen waren in vergelijking met april vorig jaar (4.029 in 2013 tegenover 3.902 in 2012). En dat aantal kan nog wat toenemen. 'Niettemin blijft het eindresultaat voor de eerste vier maanden negatief', aldus Unizo.

Vier op de tien zelfstandigen startten in de sector van de diensten. De bouw was goed voor 11 procent van het aantal nieuwe ondernemingen, gevolgd door de detailhandel (10 procent). De industrie heeft een aandeel van 8 procent van alle nieuwe ondernemingen, de horeca 6 procent. (Belga/KVDA)

Het aantal nieuwe ondernemingen in Vlaanderen is tijdens de eerste vier maanden van dit jaar gedaald met tien procent gedaald. Ondernemersorganisatie Unizo luidt de alarmbel. België telde in de periode van januari tot en met april van dit jaar 26.667 nieuwe ondernemingen, een daling met 8 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor Vlaanderen bedraagt de daling 10 procent, tot 13.798 starters. De cijfers zullen volgens Unizo nog iets evolueren, maar 'de daling is toch opvallend hoog', zo luidt het. Ondernemersvertrouwen Unizo-topman Karel Van Eetvelt wijt de daling aan 'de aanhoudende economische crisis, de onzekerheid en het huidige als onvriendelijk gepercipieerd ondernemersklimaat". Volgens de ondernemersorganisatie is het dan ook meer dan vijf voor twaalf om het tij te keren. Vooral het ondernemersvertrouwen moet op korte termijn naar omhoog. 'Ondernemers willen meer stabiliteit en zekerheid. En dat doe je niet met beloftes, maar met concrete maatregelen. In geen geval mag de belastingdruk voor kmo's en zelfstandigen nog verder stijgen', klinkt het. Diensten Opvallend is wel dat in de maand april er in Vlaanderen meer nieuwe ondernemingen waren in vergelijking met april vorig jaar (4.029 in 2013 tegenover 3.902 in 2012). En dat aantal kan nog wat toenemen. 'Niettemin blijft het eindresultaat voor de eerste vier maanden negatief', aldus Unizo. Vier op de tien zelfstandigen startten in de sector van de diensten. De bouw was goed voor 11 procent van het aantal nieuwe ondernemingen, gevolgd door de detailhandel (10 procent). De industrie heeft een aandeel van 8 procent van alle nieuwe ondernemingen, de horeca 6 procent. (Belga/KVDA)