De zaak kwam in december vorig jaar aan het licht. Een internationale bende wordt ervan verdacht constructies te hebben opgezet om op frauduleuze wijze roerende voorheffing op dividenden terug te vorderen. De terugvordering van roerende voorheffing vanuit het buitenland moet voorkomen dat iemand tweemaal voorheffing betaalt, wanneer bijvoorbeeld sprake is van aandelen in het buitenland.

350 miljoen euro

Het probleem was dat de fiscus nauwelijks toezag of de aanvraag legitiem was. Alles liep automatisch. Dat is waar de fraudeurs op inspeelden. Ons land werd plots geconfronteerd met een grote toename van het aantal aanvragen. Ook Denemarken noteerde een gelijkaardig fenomeen. De montage achter de toename kan volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) worden gecatalogeerd als frauduleus in die mate dat aandelen meermaals op één dag worden doorverkocht en dat elke eigenaar die dag telkens de terugbetaling van de roerende voorheffing kan vragen via tussenbedrijven.

Fraudeurs zouden zo honderden valse aanvragen tot terugbetaling hebben ingediend en zo onterecht 350 miljoen euro hebben gekregen. Dat schrijft De Tijd. "Er moet er een onderscheid worden gemaakt tussen de dossiers waarin effectief wordt gefraudeerd en deze waarin dat niet gebeurt en dan moet er navenant worden gehandeld", zei Van Overtveldt toen deze wanpraktijken aan het licht kwamen. (Belga/NS)

De zaak kwam in december vorig jaar aan het licht. Een internationale bende wordt ervan verdacht constructies te hebben opgezet om op frauduleuze wijze roerende voorheffing op dividenden terug te vorderen. De terugvordering van roerende voorheffing vanuit het buitenland moet voorkomen dat iemand tweemaal voorheffing betaalt, wanneer bijvoorbeeld sprake is van aandelen in het buitenland. Het probleem was dat de fiscus nauwelijks toezag of de aanvraag legitiem was. Alles liep automatisch. Dat is waar de fraudeurs op inspeelden. Ons land werd plots geconfronteerd met een grote toename van het aantal aanvragen. Ook Denemarken noteerde een gelijkaardig fenomeen. De montage achter de toename kan volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) worden gecatalogeerd als frauduleus in die mate dat aandelen meermaals op één dag worden doorverkocht en dat elke eigenaar die dag telkens de terugbetaling van de roerende voorheffing kan vragen via tussenbedrijven.Fraudeurs zouden zo honderden valse aanvragen tot terugbetaling hebben ingediend en zo onterecht 350 miljoen euro hebben gekregen. Dat schrijft De Tijd. "Er moet er een onderscheid worden gemaakt tussen de dossiers waarin effectief wordt gefraudeerd en deze waarin dat niet gebeurt en dan moet er navenant worden gehandeld", zei Van Overtveldt toen deze wanpraktijken aan het licht kwamen. (Belga/NS)