De Spaanse economie zit officieel in zijn tweede recessie sinds 2009. Volgens cijfers van het statistiekbureau INE is het bruto binnenlands product in de eerste drie maanden van dit jaar gedaald met 0,3 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar.

Erger verwacht De daling is wel minder fors dan economen hadden verwacht. Vorige week schatte de centrale bank de krimp nog op 0,4 procent. De regering verwacht zich aan een achteruitgang van 1,7 procent dit jaar en een lichte groei van 0,2 procent volgend jaar.

Spanje heeft het moeilijk om beleggers te overtuigen dat het zijn begrotingstekort kan inperken. Gevreesd wordt dat het Zuid-Europese land uiteindelijk financiële noodhulp zal nodig hebben. Bovendien ligt de werkloosheid in Spanje bijna op 25 procent.

Negen banken zien rating verlaagd

Intussen verlaagt ratingbureau Standard & Poor's de kredietwaardigheid van negen Spaanse banken. Santander en haar dochter Banesto, BBVA, Banco Sabadell, Ibercaja, Kutxabank, Canca Civica, Bankinter en Barclays zagen hun rating met een of twee stapjes verlaagd. S&P bedreigt daarnaast CaixaBank en Bankia met een ratingverlaging.

De Spaanse banken zijn een bron van grote ongerustheid op de markten omdat ze verzwakt zijn sinds het uiteenspatten van de vastgoedbubbel in het land in 2008. Volgens de centrale bank had de sector eind 2011 voor 184 miljard euro aan problematische vastgoedactiva in handen.

Spanje zag zijn rating vorige week met twee stapjes verlaagd. (Belga/KVDA)

De Spaanse economie zit officieel in zijn tweede recessie sinds 2009. Volgens cijfers van het statistiekbureau INE is het bruto binnenlands product in de eerste drie maanden van dit jaar gedaald met 0,3 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar. Erger verwacht De daling is wel minder fors dan economen hadden verwacht. Vorige week schatte de centrale bank de krimp nog op 0,4 procent. De regering verwacht zich aan een achteruitgang van 1,7 procent dit jaar en een lichte groei van 0,2 procent volgend jaar. Spanje heeft het moeilijk om beleggers te overtuigen dat het zijn begrotingstekort kan inperken. Gevreesd wordt dat het Zuid-Europese land uiteindelijk financiële noodhulp zal nodig hebben. Bovendien ligt de werkloosheid in Spanje bijna op 25 procent. Negen banken zien rating verlaagd Intussen verlaagt ratingbureau Standard & Poor's de kredietwaardigheid van negen Spaanse banken. Santander en haar dochter Banesto, BBVA, Banco Sabadell, Ibercaja, Kutxabank, Canca Civica, Bankinter en Barclays zagen hun rating met een of twee stapjes verlaagd. S&P bedreigt daarnaast CaixaBank en Bankia met een ratingverlaging. De Spaanse banken zijn een bron van grote ongerustheid op de markten omdat ze verzwakt zijn sinds het uiteenspatten van de vastgoedbubbel in het land in 2008. Volgens de centrale bank had de sector eind 2011 voor 184 miljard euro aan problematische vastgoedactiva in handen. Spanje zag zijn rating vorige week met twee stapjes verlaagd. (Belga/KVDA)