De Spaanse regering heeft maandag een brief verstuurd naar de eurogroep waarin het land officieel om financiële steun vraagt. Dat maakte de Spaanse minister van Economie Luis de Guindos bekend. De steun moet dienen om de wankele bankensector van het land van zuurstof te voorzien. Hoeveel Spanje precies vraagt, is op dit moment niet duidelijk.

Madrid had vorige week door twee onafhankelijke auditbureaus laten berekenen dat de Spaanse banken maximum 62 miljard euro nodig hebben om erbovenop te raken. Eerder hadden de landen van de eurozone zich bereid verklaard 100 miljard euro in de zieltogende bankensector te pompen.

Kwestie van weken

Hoe groot de omvang van het steunpakket voor de Spaanse bankensector uiteindelijk wordt, zal op 9 juli blijken wanneer het memorandum door de eurogroep en De Guindos wordt ondertekend. Volgens Olli Rehn, eurocommissaris voor Economische Zaken, kan het volledige akkoord met Spanje afgerond worden binnen enkele weken.

Prelude

Bepaalde marktanalisten zien in het geplande steunpakket voor de Spaanse banken slechts een aanleiding - of prelude - tot een volledige bailout van Spanje. De langetermijnrente van het Zuid- Europese land brak vorige week record na record tot boven de 7 procent. Met een rente van 7 procent wordt het voor een land onmogelijk geacht om zijn schulden terug te betalen. Dat percentage was overigens de limiet die de Grieken, Ieren en Portugezen verplichtte bij Europa aan te kloppen voor een omvangrijk reddingspakket.

Behalve Spanje naderen ook Italië en eurodwerg Cyprus, die in grote mate blootgesteld staat aan Griekenland, het punt waarop noodhulp onoverkomelijk lijkt.

Beleggers zijn er niet gerust op

De financiële markten zijn er maandag allesbehalve gerust op dat het wel goed komt met Spanje en zijn banken. De aandelenbeurs in Madrid zakt maandagnamiddag 3,5 procent in het rood. De rente op staatsobligaties voor een termijn van tien jaar stijgt met 27 basispunten tot 6,524 procent. (Reuters/BO)

De Spaanse regering heeft maandag een brief verstuurd naar de eurogroep waarin het land officieel om financiële steun vraagt. Dat maakte de Spaanse minister van Economie Luis de Guindos bekend. De steun moet dienen om de wankele bankensector van het land van zuurstof te voorzien. Hoeveel Spanje precies vraagt, is op dit moment niet duidelijk.Madrid had vorige week door twee onafhankelijke auditbureaus laten berekenen dat de Spaanse banken maximum 62 miljard euro nodig hebben om erbovenop te raken. Eerder hadden de landen van de eurozone zich bereid verklaard 100 miljard euro in de zieltogende bankensector te pompen. Kwestie van wekenHoe groot de omvang van het steunpakket voor de Spaanse bankensector uiteindelijk wordt, zal op 9 juli blijken wanneer het memorandum door de eurogroep en De Guindos wordt ondertekend. Volgens Olli Rehn, eurocommissaris voor Economische Zaken, kan het volledige akkoord met Spanje afgerond worden binnen enkele weken.Prelude Bepaalde marktanalisten zien in het geplande steunpakket voor de Spaanse banken slechts een aanleiding - of prelude - tot een volledige bailout van Spanje. De langetermijnrente van het Zuid- Europese land brak vorige week record na record tot boven de 7 procent. Met een rente van 7 procent wordt het voor een land onmogelijk geacht om zijn schulden terug te betalen. Dat percentage was overigens de limiet die de Grieken, Ieren en Portugezen verplichtte bij Europa aan te kloppen voor een omvangrijk reddingspakket. Behalve Spanje naderen ook Italië en eurodwerg Cyprus, die in grote mate blootgesteld staat aan Griekenland, het punt waarop noodhulp onoverkomelijk lijkt. Beleggers zijn er niet gerust opDe financiële markten zijn er maandag allesbehalve gerust op dat het wel goed komt met Spanje en zijn banken. De aandelenbeurs in Madrid zakt maandagnamiddag 3,5 procent in het rood. De rente op staatsobligaties voor een termijn van tien jaar stijgt met 27 basispunten tot 6,524 procent. (Reuters/BO)