Spanje verkeert volgens het rapport van het IMF in een 'double dip' met het verhoogd risico op een dieper snijdende recessie. Weinig bemoedigende vooruitzichten, want het IMF verwacht dat de Spaanse economie dit jaar met 1,7 procent en volgend jaar met 1,2 procent zal krimpen. Bij een eerdere prognose hield het IMF rekening met een terugval van respectievelijk 1,5 en 0,6 procent.

De forse krimp zal het gevolg zijn van de opgelegde besparingsmaatregelen, geeft het IMF toe. Maar dat betekent niet dat Spanje al voldoende inspanningen heeft geleverd.

Het IMF vreest namelijk dat de spanning op de financiële markten en de druk op het Spaans staatspapier nog zullen toenemen. Spanje krijgt nu al recordrentes van boven de 7 procent op langetermijnobligaties te slikken.

Spanje zou volgens het IMF meer inspanningen moeten leveren om de schuldenlast te verlichten en de werkloosheid te bestrijden. Met een triest record van bijna een kwart werklozen zit er voor de Spaanse arbeidsmarkt overigens niet meteen beterschap in.

Ook de bankensector moet verder worden onderbouwd, luidt het in het rapport. Dat zou moeten gebeuren via het permanente ESM (nood)-fonds. Toch krijgt Spanje lovende woorden voor het uitzuiveren van de financiële sector.

In haar rapport geeft het IMF de regering-Rajoy ook goede punten voor de geleverde inspanningen om het begrotingstekort terug te dringen tot 6,3 procent van het bbp dit jaar en tot 4,5 procent van het bbp volgend jaar. (Belga/BO)

Spanje verkeert volgens het rapport van het IMF in een 'double dip' met het verhoogd risico op een dieper snijdende recessie. Weinig bemoedigende vooruitzichten, want het IMF verwacht dat de Spaanse economie dit jaar met 1,7 procent en volgend jaar met 1,2 procent zal krimpen. Bij een eerdere prognose hield het IMF rekening met een terugval van respectievelijk 1,5 en 0,6 procent.De forse krimp zal het gevolg zijn van de opgelegde besparingsmaatregelen, geeft het IMF toe. Maar dat betekent niet dat Spanje al voldoende inspanningen heeft geleverd.Het IMF vreest namelijk dat de spanning op de financiële markten en de druk op het Spaans staatspapier nog zullen toenemen. Spanje krijgt nu al recordrentes van boven de 7 procent op langetermijnobligaties te slikken. Spanje zou volgens het IMF meer inspanningen moeten leveren om de schuldenlast te verlichten en de werkloosheid te bestrijden. Met een triest record van bijna een kwart werklozen zit er voor de Spaanse arbeidsmarkt overigens niet meteen beterschap in.Ook de bankensector moet verder worden onderbouwd, luidt het in het rapport. Dat zou moeten gebeuren via het permanente ESM (nood)-fonds. Toch krijgt Spanje lovende woorden voor het uitzuiveren van de financiële sector.In haar rapport geeft het IMF de regering-Rajoy ook goede punten voor de geleverde inspanningen om het begrotingstekort terug te dringen tot 6,3 procent van het bbp dit jaar en tot 4,5 procent van het bbp volgend jaar. (Belga/BO)