De Europese Commissie heeft donderdag officieel vastgesteld dat de begrotingen van Spanje en Portugal ontspoord zijn. Het is nu aan de Europese ministers van Financiën om te beslissen of de sanctieprocedure moet gelanceerd worden.

De Commissie stelde via een schriftelijke procedure vast dat Portugal en Spanje in 2014 en 2015 onvoldoende hebben gedaan om hun buitensporig begrotingstekort weg te werken.

Portugal moest het deficit tegen 2015 indijken tot minder dan 3 procent van het bbp, maar slaagde daar niet in. Het Portugese tekort klokte eind vorig jaar af op 4,4 procent.

Spanje kreeg de tijd tot 2016, maar het land zal er volgens de Commissie allicht ook niet in slagen om het buitensporige tekort dit jaar weg te werken. Hoewel het Spaanse begrotingstekort eind 2015 4,2 procent mocht bedragen, liep het alsnog op tot 5 procent van het bbp.

De beslissing komt nu toe aan de Europese ministers van Financiën. Indien zij akkoord gaan met de analyse, dan is de Commissie wettelijk verplicht om binnen twintig dagen financiële sancties voor te stellen voor beide eurolanden. (Belga/BO)

De Europese Commissie heeft donderdag officieel vastgesteld dat de begrotingen van Spanje en Portugal ontspoord zijn. Het is nu aan de Europese ministers van Financiën om te beslissen of de sanctieprocedure moet gelanceerd worden.De Commissie stelde via een schriftelijke procedure vast dat Portugal en Spanje in 2014 en 2015 onvoldoende hebben gedaan om hun buitensporig begrotingstekort weg te werken. Portugal moest het deficit tegen 2015 indijken tot minder dan 3 procent van het bbp, maar slaagde daar niet in. Het Portugese tekort klokte eind vorig jaar af op 4,4 procent.Spanje kreeg de tijd tot 2016, maar het land zal er volgens de Commissie allicht ook niet in slagen om het buitensporige tekort dit jaar weg te werken. Hoewel het Spaanse begrotingstekort eind 2015 4,2 procent mocht bedragen, liep het alsnog op tot 5 procent van het bbp.De beslissing komt nu toe aan de Europese ministers van Financiën. Indien zij akkoord gaan met de analyse, dan is de Commissie wettelijk verplicht om binnen twintig dagen financiële sancties voor te stellen voor beide eurolanden. (Belga/BO)