Volgens minister van Begroting Cristobal Montoro is Spanje op de goede weg om zijn begrotingsdoelstellingen voor dit jaar te halen.

Dat zou betekenen dat het doel om het Spaanse begrotingstekort voor het volledige jaar tot 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terug te dringen eind juni al verwezenlijkt werd. "Of een beetje hoger", aldus Christobal Montoro. Eind mei noteerde Spanje een tekort van 3,41 procent.

De transfers van Madrid naar de regionale administraties niet meegerekend, zou het tekort eind juni uitgekomen zijn op 2,5 procent tegenover 2,38 procent eind mei. Die transfers vinden elk jaar plaats, maar werden dit jaar vervroegd om de regio's te ondersteunen.

Het globale begrotingstekort van Spanje - inclusief de cijfers van de zeventien regionale regeringen, de gemeenten en het socialezekerheidsstelsel - zou dit jaar moeten uitkomen op 5,3 procent van het bbp.

In 2011 was het begrotingstekort opgelopen tot 8,9 procent, het op twee na hoogste cijfer van de eurolanden.

Afgelopen vrijdag werd Spanje door het IMF (Internationaal Monetair Fonds) aangemaand een versnelling hoger te schakelen om de kwakkelende economie op de rails te krijgen. (Belga/BO)

Volgens minister van Begroting Cristobal Montoro is Spanje op de goede weg om zijn begrotingsdoelstellingen voor dit jaar te halen.Dat zou betekenen dat het doel om het Spaanse begrotingstekort voor het volledige jaar tot 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terug te dringen eind juni al verwezenlijkt werd. "Of een beetje hoger", aldus Christobal Montoro. Eind mei noteerde Spanje een tekort van 3,41 procent.De transfers van Madrid naar de regionale administraties niet meegerekend, zou het tekort eind juni uitgekomen zijn op 2,5 procent tegenover 2,38 procent eind mei. Die transfers vinden elk jaar plaats, maar werden dit jaar vervroegd om de regio's te ondersteunen. Het globale begrotingstekort van Spanje - inclusief de cijfers van de zeventien regionale regeringen, de gemeenten en het socialezekerheidsstelsel - zou dit jaar moeten uitkomen op 5,3 procent van het bbp. In 2011 was het begrotingstekort opgelopen tot 8,9 procent, het op twee na hoogste cijfer van de eurolanden. Afgelopen vrijdag werd Spanje door het IMF (Internationaal Monetair Fonds) aangemaand een versnelling hoger te schakelen om de kwakkelende economie op de rails te krijgen. (Belga/BO)