De Europese Commissie heeft woensdag ingestemd met de herstructureringsplannen voor vier noodlijdende Spaanse banken. In ruil voor een financiële injectie van 37 miljard euro moeten de banken wel fors afslanken.

Door de goedkeuring van de Europese Commissie kunnen grootbank Bankia en de kleinere banken NCG Banco, Catalunya Banc en Banco de Valencia hun geplande herstructurering doorvoeren.

Dat betekent dat de betrokken banken moeten afslanken, risicovolle activiteiten afstoten en zich terugplooien op hun kernactiviteiten.

Banco de Valencia kan volgens de Commissie niet meer zelfstandig verder en wordt verkocht aan Caixabank.

De overige drie worden geacht hun balansen met 60 procent uit te zuiveren. Een forse afslankingskuur die zonder twijfel gepaard zal gaan met banenverlies. Bankia liet al weten dat een kwart van het personeelsbestand - 6.000 medewerkers - moet afvloeien en het kantorennetwerk met 39 procent wordt afgebouwd. Het is de bedoeling om in 2013 opnieuw winstgevend te worden. De fusiebank kijkt voor dit jaar allicht aan tegen een verlies van 19 miljard euro.

Voor NCG Banco en Catalunya Banc wordt binnen de vijf jaar een koper gezocht. In het andere geval worden ze opgedoekt.

De Spaanse staat moest eerder dit jaar tussenbeide komen om de vier banken van de ondergang te redden. De redding van Bankia heeft meer dan 20 miljard euro gekost. Madrid doet nu een beroep op rechtstreekse injecties uit het Europese noodfonds ESM om de genationaliseerde instellingen van vers kapitaal te voorzien.

Minister van Financiën Luis De Guindos kondigde eerder deze week al aan dat de banken 37 miljard euro nodig hebben.

"De goedkeuring van deze herstructureringsplannen is een mijlpaal in de uitvoering van het akkoord tussen de eurolanden en Spanje", aldus eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia in een reactie.

De eurolanden hebben in totaal 100 miljard euro vrijgemaakt om de Spaanse banksector te ondersteunen. (Belga/Reuters/BO)

De Europese Commissie heeft woensdag ingestemd met de herstructureringsplannen voor vier noodlijdende Spaanse banken. In ruil voor een financiële injectie van 37 miljard euro moeten de banken wel fors afslanken.Door de goedkeuring van de Europese Commissie kunnen grootbank Bankia en de kleinere banken NCG Banco, Catalunya Banc en Banco de Valencia hun geplande herstructurering doorvoeren. Dat betekent dat de betrokken banken moeten afslanken, risicovolle activiteiten afstoten en zich terugplooien op hun kernactiviteiten. Banco de Valencia kan volgens de Commissie niet meer zelfstandig verder en wordt verkocht aan Caixabank. De overige drie worden geacht hun balansen met 60 procent uit te zuiveren. Een forse afslankingskuur die zonder twijfel gepaard zal gaan met banenverlies. Bankia liet al weten dat een kwart van het personeelsbestand - 6.000 medewerkers - moet afvloeien en het kantorennetwerk met 39 procent wordt afgebouwd. Het is de bedoeling om in 2013 opnieuw winstgevend te worden. De fusiebank kijkt voor dit jaar allicht aan tegen een verlies van 19 miljard euro.Voor NCG Banco en Catalunya Banc wordt binnen de vijf jaar een koper gezocht. In het andere geval worden ze opgedoekt.De Spaanse staat moest eerder dit jaar tussenbeide komen om de vier banken van de ondergang te redden. De redding van Bankia heeft meer dan 20 miljard euro gekost. Madrid doet nu een beroep op rechtstreekse injecties uit het Europese noodfonds ESM om de genationaliseerde instellingen van vers kapitaal te voorzien.Minister van Financiën Luis De Guindos kondigde eerder deze week al aan dat de banken 37 miljard euro nodig hebben. "De goedkeuring van deze herstructureringsplannen is een mijlpaal in de uitvoering van het akkoord tussen de eurolanden en Spanje", aldus eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia in een reactie. De eurolanden hebben in totaal 100 miljard euro vrijgemaakt om de Spaanse banksector te ondersteunen. (Belga/Reuters/BO)