Het IMF verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 3,2 procent zal groeien. Daarmee knipt het Internationaal Monetair Fonds voor de derde maal op rij in de groeiprognoses voor de wereldeconomie.

In januari werd voor 2016 nog een plus van 3,4 procent voorzien, terwijl drie maanden daarvoor nog op 3,6 procent werd gerekend. De prognose voor 2017 werd marginaal verlaagd, naar 3,5 procent.

Zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone valt de groei volgens het IMF dit jaar 0,2 procentpunt lager uit dan eerder voorspeld. Voor de Amerikaanse economie resteert daardoor een verwachte plus van 2,4 procent, terwijl de eurolanden het naar verwachting gemiddeld moeten doen met een vooruitgang van 1,5 procent. België zou met 1,2 procent onder dat gemiddelde blijven. Voor China wordt een terugval van circa 7 naar 6,5 procent voorspeld.

In het rapport dat dinsdag werd voorgesteld, waarschuwt het IMF voor diverse risico's die de economische groei kunnen laten ontsporen. Zo kan een nieuwe opleving van de onrust op financiële markten, zoals in de eerste maanden van dit jaar, het vertrouwen verder aantasten. Dat zou een stevige rem zetten op investeringen en andere bestedingen.

Ook dreigt de uitstroom van kapitaal uit opkomende landen hun economieën steeds verder onder druk te zetten. Het IMF wijst verder op de bijzonder complexe hervorming van de Chinese economie, die steeds meer wordt gericht op de binnenlandse consumptie en dienstensectoren.

Uiteindelijk komt dat proces zowel China als de rest van de wereld ten goede, aldus het IMF. Problemen die onderweg ontstaan, kunnen echter grote gevolgen hebben, vooral voor landen in de regio.

Het IMF maakt zich duidelijk zorgen, wat ook blijkt uit de waarschuwing voor de gevolgen van een mogelijke Brexit, wanneer de Britten uit de Europese Unie zouden stappen.

"Het voor juni geplande referendum over EU-lidmaatschap in het Verenigd Koninkrijk heeft al onzekerheid gecreëerd voor investeerders", aldus IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld in het rapport. "Een Brexit zou ernstige regionale en globale schade kunnen aanrichten door gevestigde handelsrelaties te verstoren." (Belga/BO)

Het IMF verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 3,2 procent zal groeien. Daarmee knipt het Internationaal Monetair Fonds voor de derde maal op rij in de groeiprognoses voor de wereldeconomie. In januari werd voor 2016 nog een plus van 3,4 procent voorzien, terwijl drie maanden daarvoor nog op 3,6 procent werd gerekend. De prognose voor 2017 werd marginaal verlaagd, naar 3,5 procent. Zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone valt de groei volgens het IMF dit jaar 0,2 procentpunt lager uit dan eerder voorspeld. Voor de Amerikaanse economie resteert daardoor een verwachte plus van 2,4 procent, terwijl de eurolanden het naar verwachting gemiddeld moeten doen met een vooruitgang van 1,5 procent. België zou met 1,2 procent onder dat gemiddelde blijven. Voor China wordt een terugval van circa 7 naar 6,5 procent voorspeld.In het rapport dat dinsdag werd voorgesteld, waarschuwt het IMF voor diverse risico's die de economische groei kunnen laten ontsporen. Zo kan een nieuwe opleving van de onrust op financiële markten, zoals in de eerste maanden van dit jaar, het vertrouwen verder aantasten. Dat zou een stevige rem zetten op investeringen en andere bestedingen. Ook dreigt de uitstroom van kapitaal uit opkomende landen hun economieën steeds verder onder druk te zetten. Het IMF wijst verder op de bijzonder complexe hervorming van de Chinese economie, die steeds meer wordt gericht op de binnenlandse consumptie en dienstensectoren. Uiteindelijk komt dat proces zowel China als de rest van de wereld ten goede, aldus het IMF. Problemen die onderweg ontstaan, kunnen echter grote gevolgen hebben, vooral voor landen in de regio. Het IMF maakt zich duidelijk zorgen, wat ook blijkt uit de waarschuwing voor de gevolgen van een mogelijke Brexit, wanneer de Britten uit de Europese Unie zouden stappen."Het voor juni geplande referendum over EU-lidmaatschap in het Verenigd Koninkrijk heeft al onzekerheid gecreëerd voor investeerders", aldus IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld in het rapport. "Een Brexit zou ernstige regionale en globale schade kunnen aanrichten door gevestigde handelsrelaties te verstoren." (Belga/BO)