Het sociaal overleg was in december afgesprongen op de discussie over de harmonisering van beide statuten. Vorige maand had de premier Yves Leterme vakbonden en werkgevers al opnieuw rond de tafel gekregen.

Toen was afgesproken begin deze maand terug samen te zitten. Premier Leterme had het na afloop over een zeer constructieve sfeer, terwijl Thomas Leysen, die de Groep van Tien voorzit, de vergadering een belangrijke etappe noemde.

"De regering en sociale partners zijn zich bewust van het belang van het afsluiten van een toekomstgericht Interprofessioneel Akkoord 2011-2012", dat later dit jaar zijn beslag moet krijgen.

"In dat akkoord moeten concurrentiekracht, werkgelegenheid en sociale cohesie vooropstaan, zonder de staatsfinanciën te bezwaren", zei Leterme. Hij voegde eraan toe dat de sociale partners op de hoogte werden gebracht van de opdracht die minister van Werk Joëlle Milquet aan de Hoge Raad voor Werkgelegenheid heeft gegeven om de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven te onderzoeken.

Daarnaast legden de sociale partners een werkschema voor om de dialoog over het arbeiders- en bediendenstatuut te hervatten. Ze willen dat doen "in eigen beheer", maar zullen een beroep kunnen doen op twee experten. Het gaat om Michel Jadot en Arnout De Koster. Tegen de eerste helft van volgend jaar willen ze tot een globale oplossing komen, zei de premier, die er nog aan toevoegde dat een volgende ontmoeting met de sociale partners, onder andere over de Europese agenda, eind april geprogrammeerd staat.

ACV-topman Luc Cortebeeck stelde na afloop van het overleg dat na de voorbije moeilijke maanden de wil bestaat om vooruitgang te boeken. "Als we met een werkmethode komen, dan lijkt me dat een stap vooruit", aldus Cortebeeck. Zijn collega van de socialistische vakbond ABVV, Rudy De Leeuw, stelde dat de sfeer iets verbeterd is. Hij ziet in het feit dat een werkmethode werd afgesproken, een teken dat het dossier arbeiders-bediendestatuut al voor een deel is ontmijnd. Volgens De Leeuw is discretie aan de orde om het overleg alle kansen te geven. Unizo-topman Karel Van Eetvelt had het over een redelijk constructieve vergadering. Volgens hem is het water "nog altijd vrij diep", maar is er wel het besef bij iedereen dat er oplossingen moeten worden gezocht.

Het sociaal overleg was in december afgesprongen op de discussie over de harmonisering van beide statuten. Vorige maand had de premier Yves Leterme vakbonden en werkgevers al opnieuw rond de tafel gekregen. Toen was afgesproken begin deze maand terug samen te zitten. Premier Leterme had het na afloop over een zeer constructieve sfeer, terwijl Thomas Leysen, die de Groep van Tien voorzit, de vergadering een belangrijke etappe noemde. "De regering en sociale partners zijn zich bewust van het belang van het afsluiten van een toekomstgericht Interprofessioneel Akkoord 2011-2012", dat later dit jaar zijn beslag moet krijgen. "In dat akkoord moeten concurrentiekracht, werkgelegenheid en sociale cohesie vooropstaan, zonder de staatsfinanciën te bezwaren", zei Leterme. Hij voegde eraan toe dat de sociale partners op de hoogte werden gebracht van de opdracht die minister van Werk Joëlle Milquet aan de Hoge Raad voor Werkgelegenheid heeft gegeven om de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven te onderzoeken. Daarnaast legden de sociale partners een werkschema voor om de dialoog over het arbeiders- en bediendenstatuut te hervatten. Ze willen dat doen "in eigen beheer", maar zullen een beroep kunnen doen op twee experten. Het gaat om Michel Jadot en Arnout De Koster. Tegen de eerste helft van volgend jaar willen ze tot een globale oplossing komen, zei de premier, die er nog aan toevoegde dat een volgende ontmoeting met de sociale partners, onder andere over de Europese agenda, eind april geprogrammeerd staat. ACV-topman Luc Cortebeeck stelde na afloop van het overleg dat na de voorbije moeilijke maanden de wil bestaat om vooruitgang te boeken. "Als we met een werkmethode komen, dan lijkt me dat een stap vooruit", aldus Cortebeeck. Zijn collega van de socialistische vakbond ABVV, Rudy De Leeuw, stelde dat de sfeer iets verbeterd is. Hij ziet in het feit dat een werkmethode werd afgesproken, een teken dat het dossier arbeiders-bediendestatuut al voor een deel is ontmijnd. Volgens De Leeuw is discretie aan de orde om het overleg alle kansen te geven. Unizo-topman Karel Van Eetvelt had het over een redelijk constructieve vergadering. Volgens hem is het water "nog altijd vrij diep", maar is er wel het besef bij iedereen dat er oplossingen moeten worden gezocht.