Het sociaal overleg maakte begin dit jaar een goeie beurt met het sluiten van een nieuw loonakkoord, maar dat optimisme werd halverwege juni gekelderd nadat de vakbondsachterban het ontwerpakkoord over de herinvoering van de proefperiode en de hervorming van het minimumloon voor jongeren, had afgeschoten.

Te grote verschillen

De werkgevers reageerden woedend. Volgens Unizo-topman Karel Van Eetvelt en VBO-tegenhanger Pieter Timmermans is de geloofwaardigheid van de vakbonden aan de onderhandelingstafel tot nul herleid. Beide bestuurders waarschuwden ook voor een impact op de verdere uitvoering van het interprofessioneel akkoord. Van Eetvelt beschouwde dat IPA zelfs als "zo goed als opgeblazen".

Bonden en werkgevers probeerden vorige dinsdag de violen opnieuw gelijk te stemmen tijdens een verzoeningsvergadering, maar die verliep "niet gemakkelijk", klonk het toen bij de christelijke vakbond. Maar de sociale partners maakten meteen ook een afspraak voor nieuw overleg maandag en dinsdag om de brokken te lijmen.

"De vergadering gaat niet door. De geesten zijn nog niet rijp en de verschillen nog iets te groot", meldt een bron. Er is nog geen nieuwe afspraak gemaakt, klinkt het nog.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt herhaalt maandag zijn kritiek nadat het nieuws bekendraakte. Hij is "ontgoocheld over het onvermogen om een akkoord uit te voeren". "Het vertrouwen is zwaar geschonden", klinkt het. "Hun handtekening staat onder een evenwichtig akkoord, maar achteraf blijkt de handtekening niets waard te zijn."

De problemen voor de bedrijven blijven evenwel bestaan, aldus de topman van Unizo. "Het gaat over er toch voor zorgen dat de arbeidsmarkt een klein beetje dynamiek krijgt." Van Eetvelt trekt nu zijn conclusies: "Als het niet gaat via overleg, dan kan het niet anders dan dat het naar de politiek wordt verschoven." De vakbonden moeten dan achteraf "niet janken" dat de regering zich op het terrein van de sociale partners begeeft.

Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, betreurt dat het overleg is spaak gelopen. Hij wijst op de "goede flow" van het sociaal overleg na het IPA-akkoord, met onder meer akkoorden over het mobiliteitsbudget en de ecocheques. "Ik kan alleen maar hopen dat het zomerreces de geesten rijpt zodat we na de zomer tot een akkoord kunnen komen."

Het sociaal overleg maakte begin dit jaar een goeie beurt met het sluiten van een nieuw loonakkoord, maar dat optimisme werd halverwege juni gekelderd nadat de vakbondsachterban het ontwerpakkoord over de herinvoering van de proefperiode en de hervorming van het minimumloon voor jongeren, had afgeschoten. De werkgevers reageerden woedend. Volgens Unizo-topman Karel Van Eetvelt en VBO-tegenhanger Pieter Timmermans is de geloofwaardigheid van de vakbonden aan de onderhandelingstafel tot nul herleid. Beide bestuurders waarschuwden ook voor een impact op de verdere uitvoering van het interprofessioneel akkoord. Van Eetvelt beschouwde dat IPA zelfs als "zo goed als opgeblazen". Bonden en werkgevers probeerden vorige dinsdag de violen opnieuw gelijk te stemmen tijdens een verzoeningsvergadering, maar die verliep "niet gemakkelijk", klonk het toen bij de christelijke vakbond. Maar de sociale partners maakten meteen ook een afspraak voor nieuw overleg maandag en dinsdag om de brokken te lijmen. "De vergadering gaat niet door. De geesten zijn nog niet rijp en de verschillen nog iets te groot", meldt een bron. Er is nog geen nieuwe afspraak gemaakt, klinkt het nog. Unizo-topman Karel Van Eetvelt herhaalt maandag zijn kritiek nadat het nieuws bekendraakte. Hij is "ontgoocheld over het onvermogen om een akkoord uit te voeren". "Het vertrouwen is zwaar geschonden", klinkt het. "Hun handtekening staat onder een evenwichtig akkoord, maar achteraf blijkt de handtekening niets waard te zijn." De problemen voor de bedrijven blijven evenwel bestaan, aldus de topman van Unizo. "Het gaat over er toch voor zorgen dat de arbeidsmarkt een klein beetje dynamiek krijgt." Van Eetvelt trekt nu zijn conclusies: "Als het niet gaat via overleg, dan kan het niet anders dan dat het naar de politiek wordt verschoven." De vakbonden moeten dan achteraf "niet janken" dat de regering zich op het terrein van de sociale partners begeeft. Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, betreurt dat het overleg is spaak gelopen. Hij wijst op de "goede flow" van het sociaal overleg na het IPA-akkoord, met onder meer akkoorden over het mobiliteitsbudget en de ecocheques. "Ik kan alleen maar hopen dat het zomerreces de geesten rijpt zodat we na de zomer tot een akkoord kunnen komen."