De voorbije twee jaar schreven 33 Fransen zich in voor een Indivuduele Beroepsopleiding (IBO) van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Dat antwoordde Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA).

Sinds twee jaar kunnen ook mensen met de Franse nationaliteit gebruik maken van een IBO-traject. Met zo'n contract kan een werkloze of jongere een opleiding volgen van één tot zes maanden in een bedrijf. Ze krijgen een inkomen, doen de nodige ervaring op en maken kans, mits een succesvolle opleiding, op een verdere samenwerking.

Werkgevers krijgen financieel gunstige voorwaarden, en moeten minder energie en geld steken in het opleiden van nieuwe werkkrachten.

Echter, amper 33 Fransen maakten reeds gebruik van zo'n opleiding: 10 in 2013 en 23 in 2014. Nochtans blijft het aantal Franse werknemers in België stijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld 6.690 Fransen tewerkgesteld in West-Vlaanderen, wat een stijging is van 3,7 procent sinds juni 2012.

De hoge werkloosheidsgraad in Noord-Frankrijk, de arbeidskrapte in het zuiden van West-Vlaanderen en de beperkte werkloosheidsuitkering spelen daar zeker een rol in.

Vlaams volksvertegenwoordiger Ronse dringt er dan ook op aan dat Pôle Emploi, de Franse VDAB, deze regeling beter kenbaar maakt bij de Franse werkzoekenden.

Ook de Vlaamse werkgevers kennen de maatregel nog te weinig, en dus wil hij dat ook VDAB werkgevers systematisch wijst op die mogelijkheid wanneer ze Fransen tewerkstellen. (Belga/NS)

De voorbije twee jaar schreven 33 Fransen zich in voor een Indivuduele Beroepsopleiding (IBO) van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Dat antwoordde Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA).Sinds twee jaar kunnen ook mensen met de Franse nationaliteit gebruik maken van een IBO-traject. Met zo'n contract kan een werkloze of jongere een opleiding volgen van één tot zes maanden in een bedrijf. Ze krijgen een inkomen, doen de nodige ervaring op en maken kans, mits een succesvolle opleiding, op een verdere samenwerking. Werkgevers krijgen financieel gunstige voorwaarden, en moeten minder energie en geld steken in het opleiden van nieuwe werkkrachten.Echter, amper 33 Fransen maakten reeds gebruik van zo'n opleiding: 10 in 2013 en 23 in 2014. Nochtans blijft het aantal Franse werknemers in België stijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld 6.690 Fransen tewerkgesteld in West-Vlaanderen, wat een stijging is van 3,7 procent sinds juni 2012. De hoge werkloosheidsgraad in Noord-Frankrijk, de arbeidskrapte in het zuiden van West-Vlaanderen en de beperkte werkloosheidsuitkering spelen daar zeker een rol in.Vlaams volksvertegenwoordiger Ronse dringt er dan ook op aan dat Pôle Emploi, de Franse VDAB, deze regeling beter kenbaar maakt bij de Franse werkzoekenden. Ook de Vlaamse werkgevers kennen de maatregel nog te weinig, en dus wil hij dat ook VDAB werkgevers systematisch wijst op die mogelijkheid wanneer ze Fransen tewerkstellen. (Belga/NS)