De minister liet eerder al verstaan dat ze dat van plan was. De VRT heeft de plannen van Schauvlieghe nu bevestigd.

De klacht werd volgens het mediabedrijf al op 4 november ingediend, maar het nieuws is nu pas bekend geraakt. De zaak zit in een gerechtelijk onderzoek, samen met een klacht die eerder al was ingediend door een particulier.

"Niet meer dan normaal"

"Het klopt dat er aangifte is gedaan bij parket van Brussel met als doel een onderzoek op gang te brengen naar de eventuele milieuschade door de VW-fraude. Het Vlaams gewest stelt zich op als benadeelde partij", bevestigt het kabinet-Schauvliege in een reactie aan Belga.

In september liet een woordvoerder van Schauvliege al weten dat de minister een onderzoek was gestart om na te gaan of ze stappen kon zetten tegen de Duitse autoconstructeur. "De fabrikant heeft gegevens van de uitstoot van hun wagens gemanipuleerd. Die wagens rijden mogelijk ook op onze wegen, en hebben dus rechtstreeks een invloed op onze luchtkwaliteit en de resultaten die Vlaanderen behaalt", klonk het toen.

Volgens de woordervoerder Jan Pauwels is het niet meer dan normaal dat Volkswagen aansprakelijk gesteld wordt. "We worden door Europa op onze vingers getikt als we onze doelstellingen voor schone lucht niet kunnen realiseren. Er hangen ons boetes boven het hoofd. Als Volkswagen daar mee verantwoordelijkheid draagt door frauduleuze cijfers aan te leveren, is het normaal dat zij daar mee voor opdraaien." (Belga/NS)

De minister liet eerder al verstaan dat ze dat van plan was. De VRT heeft de plannen van Schauvlieghe nu bevestigd.De klacht werd volgens het mediabedrijf al op 4 november ingediend, maar het nieuws is nu pas bekend geraakt. De zaak zit in een gerechtelijk onderzoek, samen met een klacht die eerder al was ingediend door een particulier. "Het klopt dat er aangifte is gedaan bij parket van Brussel met als doel een onderzoek op gang te brengen naar de eventuele milieuschade door de VW-fraude. Het Vlaams gewest stelt zich op als benadeelde partij", bevestigt het kabinet-Schauvliege in een reactie aan Belga.In september liet een woordvoerder van Schauvliege al weten dat de minister een onderzoek was gestart om na te gaan of ze stappen kon zetten tegen de Duitse autoconstructeur. "De fabrikant heeft gegevens van de uitstoot van hun wagens gemanipuleerd. Die wagens rijden mogelijk ook op onze wegen, en hebben dus rechtstreeks een invloed op onze luchtkwaliteit en de resultaten die Vlaanderen behaalt", klonk het toen. Volgens de woordervoerder Jan Pauwels is het niet meer dan normaal dat Volkswagen aansprakelijk gesteld wordt. "We worden door Europa op onze vingers getikt als we onze doelstellingen voor schone lucht niet kunnen realiseren. Er hangen ons boetes boven het hoofd. Als Volkswagen daar mee verantwoordelijkheid draagt door frauduleuze cijfers aan te leveren, is het normaal dat zij daar mee voor opdraaien." (Belga/NS)