Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zegt in een interview met De Zondag dat het soms niet anders kan dat spaarders met meer dan 100.000 euro meebetalen aan de redding van banken.

Rutten stelt dat de essentie van spaargeld is dat het veilig moet zijn. Maar als een financiële instelling over kop dreigt te gaan, kan een samenleving kiezen tussen die failliet laten gaan, met als gevolg dat iedereen alles kwijt is, ofwel dat niet laten gebeuren. Rutten verkiest dat tweede.

"Maar dan rijst de vraag: wie moet daar voor opdraaien? Er is geen eenduidig antwoord voor elke bank. Wat wel duidelijk is, is dat aan de eerste 100.000 euro niet mag geraakt worden. Wil dat zeggen dat men automatisch moet raken aan het spaargeld boven de 100.000 euro? Neen, maar soms kan het niet anders", aldus Rutten. (Belga/EE)

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zegt in een interview met De Zondag dat het soms niet anders kan dat spaarders met meer dan 100.000 euro meebetalen aan de redding van banken. Rutten stelt dat de essentie van spaargeld is dat het veilig moet zijn. Maar als een financiële instelling over kop dreigt te gaan, kan een samenleving kiezen tussen die failliet laten gaan, met als gevolg dat iedereen alles kwijt is, ofwel dat niet laten gebeuren. Rutten verkiest dat tweede. "Maar dan rijst de vraag: wie moet daar voor opdraaien? Er is geen eenduidig antwoord voor elke bank. Wat wel duidelijk is, is dat aan de eerste 100.000 euro niet mag geraakt worden. Wil dat zeggen dat men automatisch moet raken aan het spaargeld boven de 100.000 euro? Neen, maar soms kan het niet anders", aldus Rutten. (Belga/EE)