Rusland voert olieproductie op

© reuters

De Russische olieproductie klokte eind 2014 af op een ‘post-Sovjet’ recordpeil, blijkt uit cijfers van het ministerie van Energie.

Volgens het persagentschap Reuters – op basis van cijfers van het Russiche ministerie van Energie – klokte de olieproductie in december 0,3 procent hoger af, op 10,667 miljoen vaten per dag. Dat getal omvat ook de productie van ruwe olie en lichtere olieproducten.

Het staatsoliebedrijf Rosneft was met een productie van ongeveer 191 miljoen ton verantwoordelijk voor circa een derde van de Russische olieproductie.

De gemiddelde dagelijkse olieproductie in 2014 bedroeg 10,58 miljoen vaten (van 159 liter), een nieuw record voor de periode sinds de val van de Sovjetunie in 1991.

In 1991, tijdens de laatste dagen van de Sovjet-Unie, daalde de Russische productie tot 9,240 miljoen vaten per dag, een terugval met 19 procent in vergelijking met de piek van 1988.

Volgens een aantal analisten heeft de daling van de olieprijzen toen bijgedragen aan de val van het 70-jarige communistische rijk.

Rusland is een van de grootste olieproducenten ter wereld.

De gasproductie in Rusland liet vorig jaar echter een neergang zien met 4,2 procent tot 640 miljard kubieke meter. Het staatsgasconcern Gazprom was daarbij goed voor een productie van 432 miljard kubieke meter. (ANP/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content