Ronnie Leten: ‘De boodschap van Vlaams Belang is rechttoe rechtaan’

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Regeren in België wordt heel moeilijk. “De kloof tussen Vlaanderen en Wallonië was nog nooit zo groot. Misschien krijgen we wel een minderheidsregering, die dan werkt met wisselmeerderheden.” Dat zegt Ronnie Leten, de voormalige CEO van Atlas Copco en de Trends Manager van het Jaar 2013.

Bent u verrast door de verkiezingsuitslag?

RONNIE LETEN: “De grootte van de winst van het Vlaams Belang is zeker een verrassing. Niet de trend. Je ziet, net als op de beurs, steeds meer grote schommelingen in kiesgedrag. De boodschap van het Vlaams Belang is duidelijk, eenvoudig, niet complex. Rechttoe rechtaan. Bij veel kiezers komt dat goed aan.”

Vlaanderen stemt rechts, Wallonië links. Samen regeren wordt moeilijk.

LETEN: “De kloof tussen Vlaanderen en Wallonië was nog nooit zo groot. Er zijn nog nauwelijks wederzijdse banden. De sympathie ebt weg. We zullen als rationele mensen moeten bepalen wat we nog samen willen doen. Het kan niet dat de ene bevolkingsgroep de andere blijft belemmeren. Onze huidige structuren beletten dat we snel vooruit kunnen. Maar op een bepaald moment moet je beslissen. Niemand doet dat graag. Want er zullen altijd winnaars en verliezers zijn.”

Zeker federaal wordt een coalitievorming bijzonder moeilijk.

LETEN: “Heel spijtig. We zullen weer veel tijd verliezen. Terwijl we snel economisch moeten beslissen, willen we de competitiviteit van het land behouden. Ook onze buurlanden staan niet stil. Misschien krijgen we wel een minderheidsregering, die werkt met wisselmeerderheden. De centrale vraag zou eigenlijk moeten zijn: waar willen we naartoe, los van onze afzonderlijke partijbelangen? Wat is voor de mensen en dit land het belangrijkste? Net dat heeft veel kiezers naar het Vlaams Belang geduwd. Want vreemd genoeg is het Vlaams Belang de enige partij die over ‘ons land’ spreekt. De partij wil een land dat goed is om in te leven, ook al is de door hen gebruikte taal de mijne niet.”

Wat zijn de sociaaleconomische prioriteiten voor die minderheidsregering?

LETEN: “Je kan geen geld uitgeven dat er niet is. We hebben al een begrotingstekort, ondanks onze hoge belastingdruk. Ofwel kiezen we voor nog meer belastingen. Politici maken zich sympathiek als ze multinationals in een slecht daglicht stellen en hogere belastingen willen. Ofwel werken we aan onze kostenstructuur. Ik kies voor het tweede. Dat kan via een grotere activeringsgraad. Dat wil niet zeggen dat je zieken en gehandicapten moet verplichten te werken. Maar laten we terugkeren naar de naoorlogse situatie. We moeten weer graag werken en een bijdrage leveren aan onze samenleving. Iedereen moet meer willen bijdragen dan hij kost aan de samenleving.”

Partner Content