De rente op spaarboekjes is nu al historisch laag. De vier grootbanken bieden hoogstens 1 procent rente op hun klassieke boekjes. Toch stegen de inlagen op spaarboekjes vorig jaar met bijna 20 miljard euro tot een recordbedrag van meer dan 230 miljard.

De waarschuwing dat de spaarrente verder zal dalen is opmerkelijk. Het dieptepunt van de marktrente ligt immers achter de rug. Vooral de langetermijnrente is sinds de bodem in december duidelijk gestegen. Maar de hogere marktrente zal volgens bankiers niet meteen leiden tot een hogere spaarrente, wel integendeel, zo schrijft De Tijd.

Beleggingen uit het verleden


Waarom staat de spaarrente nog steeds onder druk als de marktrente begint te stijgen? De verklaring is dat de banken hun rentetarieven voor een belangrijk deel bepalen op basis van beleggingen uit het verleden. "We moeten dit jaar geld herbeleggen tegen een veel lagere rente dan we er vroeger voor kregen", zegt Dirk Dewulf, directeur van prijsbreker NIBC Direct België. Het rendement van een Belgische staatsobligatie met een looptijd van vijf jaar bedroeg gisteren amper 1,2 procent, tegenover 4 procent begin 2008. Dewulf merkt op: "Ik verwacht nog renteverlagingen op spaarboekjes."

Bij KBC denkt men al in die richting. "In België is er wellicht ruimte om de depositorente nog lichtjes te verlagen", viel enkele dagen geleden te horen tijdens een roadshow van de bank. Een andere bankier die anoniem wil blijven, sluit zich daar bij aan. "De spaarrente reageert met vertraging op de marktrente." (Belga/TE)

De rente op spaarboekjes is nu al historisch laag. De vier grootbanken bieden hoogstens 1 procent rente op hun klassieke boekjes. Toch stegen de inlagen op spaarboekjes vorig jaar met bijna 20 miljard euro tot een recordbedrag van meer dan 230 miljard. De waarschuwing dat de spaarrente verder zal dalen is opmerkelijk. Het dieptepunt van de marktrente ligt immers achter de rug. Vooral de langetermijnrente is sinds de bodem in december duidelijk gestegen. Maar de hogere marktrente zal volgens bankiers niet meteen leiden tot een hogere spaarrente, wel integendeel, zo schrijft De Tijd. Beleggingen uit het verleden Waarom staat de spaarrente nog steeds onder druk als de marktrente begint te stijgen? De verklaring is dat de banken hun rentetarieven voor een belangrijk deel bepalen op basis van beleggingen uit het verleden. "We moeten dit jaar geld herbeleggen tegen een veel lagere rente dan we er vroeger voor kregen", zegt Dirk Dewulf, directeur van prijsbreker NIBC Direct België. Het rendement van een Belgische staatsobligatie met een looptijd van vijf jaar bedroeg gisteren amper 1,2 procent, tegenover 4 procent begin 2008. Dewulf merkt op: "Ik verwacht nog renteverlagingen op spaarboekjes." Bij KBC denkt men al in die richting. "In België is er wellicht ruimte om de depositorente nog lichtjes te verlagen", viel enkele dagen geleden te horen tijdens een roadshow van de bank. Een andere bankier die anoniem wil blijven, sluit zich daar bij aan. "De spaarrente reageert met vertraging op de marktrente." (Belga/TE)