In december van vorig jaar duwde ECB-voorzitter Mario Draghi de depositorente dieper onder nul, van -0,2 procent naar -0,3 procent. Dat betekent dat banken meer 'strafrente' moeten betalen als ze geld in Frankfurt willen parkeren. Op die manier wil de ECB de banken ertoe aanzetten de miljarden geld die ze toegeschoven krijgen effectief te investeren.

Draghi liet onlangs nog optekenen dat de ECB zich niet beperkt voelt om het monetaire beleid verder te versoepelen, hoewel hij in september 2014 - toen de depositorente op - 0,2 procent werd geklikt - nog beweerde dat de 'ondergrens nu wel was bereikt'.

Truc

Maar de rente kan in principe dus nog lager. Véél lager zelfs, beweren ze bij JP Morgan. De Amerikaanse zakenbank verwijst in dat verband naar Zwitserland, waar de centrale bank de rente tot -0,75 procent heeft verlaagd.

De truc bestaat er volgens de zakenbank in om slechts een deel van het depositobedrag dat de banken bij de ECB stalt te onderwerpen aan een negatieve rente. JPMorgan merkt op dat de Bank of Japan al een dergelijk gelaagd systeem heeft ingevoerd.

negatieve rente, Bloomberg
negatieve rente © Bloomberg

Concreet betekent dit dat de ECB de rente - volgens de cijferaars bij JPMorgan - voor een gedeelte van het gestalde bedrag kan verlagen tot -4,5 procent. Op dit moment geldt het tarief van -0,3 procent voor alle banken.

Bij JPMorgan maken ze zich sterk dat een forse renteknip onder bovenstaande voorwaarde ook kan worden ingevoerd in andere landen, zoals in de VS (-1,3 procent), Japan (-3,45 procent), Zweden (-3,27 procent) en bij de Bank of England (-2,69 procent).

Risico's

Aan een aanhoudende negatieve rente zijn wel risico's verbonden, merken talloze analisten op. Zo komt bijvoorbeeld de rendabiliteit van de geldschieters - de banken dus - steeds meer onder druk te staan wanneer de rente onder nul blijft. Het is namelijk niet denkbeeldig dat spaarders zo goed als letterlijk eieren voor hun geld kiezen en bijgevolg tastbare bankbiljetten boven een spaarrekening met een negatieve rente verkiezen.

Intussen verwachten ze bij JPMorgan dat de ECB de depositorente voor de banken geleidelijk aan verlaagt tot -0,5 procent in maart, en tot -0,7 procent in juni. (BO)

In december van vorig jaar duwde ECB-voorzitter Mario Draghi de depositorente dieper onder nul, van -0,2 procent naar -0,3 procent. Dat betekent dat banken meer 'strafrente' moeten betalen als ze geld in Frankfurt willen parkeren. Op die manier wil de ECB de banken ertoe aanzetten de miljarden geld die ze toegeschoven krijgen effectief te investeren. Draghi liet onlangs nog optekenen dat de ECB zich niet beperkt voelt om het monetaire beleid verder te versoepelen, hoewel hij in september 2014 - toen de depositorente op - 0,2 procent werd geklikt - nog beweerde dat de 'ondergrens nu wel was bereikt'.Maar de rente kan in principe dus nog lager. Véél lager zelfs, beweren ze bij JP Morgan. De Amerikaanse zakenbank verwijst in dat verband naar Zwitserland, waar de centrale bank de rente tot -0,75 procent heeft verlaagd.De truc bestaat er volgens de zakenbank in om slechts een deel van het depositobedrag dat de banken bij de ECB stalt te onderwerpen aan een negatieve rente. JPMorgan merkt op dat de Bank of Japan al een dergelijk gelaagd systeem heeft ingevoerd. Concreet betekent dit dat de ECB de rente - volgens de cijferaars bij JPMorgan - voor een gedeelte van het gestalde bedrag kan verlagen tot -4,5 procent. Op dit moment geldt het tarief van -0,3 procent voor alle banken.Bij JPMorgan maken ze zich sterk dat een forse renteknip onder bovenstaande voorwaarde ook kan worden ingevoerd in andere landen, zoals in de VS (-1,3 procent), Japan (-3,45 procent), Zweden (-3,27 procent) en bij de Bank of England (-2,69 procent).Aan een aanhoudende negatieve rente zijn wel risico's verbonden, merken talloze analisten op. Zo komt bijvoorbeeld de rendabiliteit van de geldschieters - de banken dus - steeds meer onder druk te staan wanneer de rente onder nul blijft. Het is namelijk niet denkbeeldig dat spaarders zo goed als letterlijk eieren voor hun geld kiezen en bijgevolg tastbare bankbiljetten boven een spaarrekening met een negatieve rente verkiezen.Intussen verwachten ze bij JPMorgan dat de ECB de depositorente voor de banken geleidelijk aan verlaagt tot -0,5 procent in maart, en tot -0,7 procent in juni. (BO)